Erik Skoglunds motståndare i ”WBSS”, Callum Smith vem är han? Boxningsnytt har särskådat britten!

KRÖNIKA: Det blev ju som ni säkert känner till vid det här laget, andraseedade 27-årige Punchern Callum Smith som fick chansen att möta Erik Skoglund i World Boxing Super Series den kommande hösten.Vem är då denne Callum Smith? Jo en synnerligen kompetent boxare med tiden för sig. Det lär bli en tuff uppgift för svensken.

Callum Smith är den yngsta (född 1990) i den fyra man starka brödraskaran (de andra är Liam, Paul och Stephen) och har förutom sitt klanderfria matchfacit som proffs en gedigen amatörkarriär att falla tillbaka på. Två gånger brittisk (ABA) mästare i weltervikt 2010, och 2011 i mellanvikt och representant för landslaget ”GB-Team” (Storbritannien) på bland annat prestigetyngda ”Samväldesspelen” och var ju de facto på gång för OS i London 2012 men föll i den sista OS-uttagningsturneringen i Trabzon (Turkiet) med en hårsmån, och valde då istället att bli professionell under Matchrooms Eddie Hearns vakande öga. Han tränas liksom sina bröder, av välkände, Manchester-baserade, ”boxningslegendaren” Joe Gallagher.

Den skicklige britten har i dagsläget radat upp 22 raka segrar varav 17 av dem på knockout. Karriären har så här långt varit spikrak och på stadigt uppåtgående. Han är en av de brittiska öarnas absolut största löften och egentligen väl förbi de epitetet i skrivande stund – man kan säga att han redan är en boxare av hög europeisk klass, snuddande vid världsklass, en av de allra bästa, kanske t.o.m. den bäste europén i viktklassen just nu.

På vägen som proffs har han stött på ett gäng boxare med tydlig skandinavisk anknytning såsom Luke Blackledge som ju Erik Skoglund gick 10 tuffa ronder med (Smith avslutade honom dock på TKO), och relativt tidigt i karriären även tuffe fransmannen Patrick Mendy som ju renderade Oscar Ahlin en smärtsam förlust på ”Hovet” 2016, lägg därtill Letten Ruslans Pojonisevs som svenske Cliff Soukka stötte på under sin korta (än så länge), proffskarriär.

En annan noterbar opponent på Smiths resumé är fransmannen Christopher Rebrasse som ju var uppe mot självaste George Groves i en titelmatch 2014.

Callum Smiths facit är således oklanderligt och ”talar för sig själv” liksom Eriks naturligtvis gör, med andra ord det finns inget att anmärka på, vid jämförelser ter sig dock brittens förtjänster i proffsringen som snäppet vassare (tycker jag).

Han har matchats lite mer ”hårdhänt”, lite snabbare, en aning mindre försiktigt, men de två (Erik och Callum) sitter i ungefär samma båt, har i stora drag en jämförelsebar utveckling. Naturligtvis hoppas vi på en ”blågul viktoria” men jag sätter upp ett varningens finger för denne extremt tuffe grabb.

Erik har här tveklöst en grannlaga uppgift framför sig i denna första match i World Boxing Super Series, det råder det inga som helst tvivel om, hans karriärs i särklass tuffaste utmaning! Det kommer att vina runt öronen på Nyköpingsboxaren var beredda på det.

Jag infogar ett YouTube-klipp på den kommande motståndaren för Erik, lämpligt nog mot Luke Blackledge som svensken också delat ring med, så får ni avgöra själva, har Erik ”verktygen” att slå denne britt?

(Foto: World Boxing Super Series)