KRÖNIKA: Intresset för svensk proffsboxning växer, vi är tillbaka!

KRÖNIKA: Det var någon som sa det nyligen och det stämmer, boxningen är på frammarsch i Sverige igen och det rejält dessutom! Intresset är på stadigt uppåtgående. Vi är tillbaka! Proffsboxningen är tillbaka.

På lördag boxar Erik Skoglund en megastor prestigematch i superturneringen ”World Boxing Super Series” mot hyperfarlige britten, Callum Smith på bästa sändningstid kl 20:00. Viaplay Fighting erbjuder denna på PPV för 499 kronor och vi är många som faktiskt är beredda att betala detta för att se fighten.

Senare på natten får vi även årets superfight ”Canelo” vs Golovkin från Las Vegas serverad på en förvisso något sämre sändningstid (05:00) men ändå, det lär vara en hel del blågula fans som knatar upp i svinottan för att följa detta ”drama”.

Vi har matcher som ”kittlar” engagerar och triggar, vi har sporten på TV igen, spänningen är återställd. Vi har repat oss efter 37 år med ett förbud som slog oss i bojor och kastade ut oss i ett orättfärdigt och förlamande exil-tillstånd.

Den trevande ”omstarten” 2007 med jobbiga begränsningar och brist på svenska stjärnor är nu historia. Vi har tagit oss igenom dessa hinder.

Senare den här månaden har vi faktiskt, fantastiskt nog, svenske Anthony Yigit i EM-titelfight mot spanjoren Sandor Martin i Solnahallen – Yigit är den regerande Europamästaren och försvarar sin titel på hemmaplan. På hemmaplan, smaka på det!

Det har inte hänt sedan Bosse Högbergs dagar på 60-talet. Det har tagit oss 10 år, ett fullt decennium av hårt slit, stundtals i motvind, med hånfulla belackare som kallade vår strävan för meningslös och adderade förnedrande begrepp som ”Proffsboxning light” o.s.v. – det finns inget ”light” över svensk proffsboxning idag. Den är hård, fair, internationellt gångbar och ansvarstagande.

Självklart, det finns fortfarande vissa regelverk och instanser som kunde vara lite bättre ordnade men på det stora hela har vi en väl fungerande proffsboxning i Sverige idag. Talangerna växer och kommer underifrån och blir fler och fler. Vi har etablerade stjärnor, som kan visa upp sig på hemmaplan. Vi skall inte klaga. Framtiden är ljus. Vi är tillbaka.