KRÖNIKA: Därför var åttio och nittiotalets TV-gäng bättre än dagens när det gäller boxningssatsningen!

KRÖNIKA: Vi som gillar boxning och MMA har förstås skaffat oss Viaplay Fighting, för att det är en ganska bra tjänst. Inte dålig alls faktiskt. Vi får hyggligt mycket boxning för pengarna och det är positivt. Men vi som är lite äldre muttrar också lite grann. En aning faktiskt. Vi är inte helt nöjda.

Varför? Jo därför att vi minns fortfarande Viasat (TV1000) och konkurrenten Canal Plus (Filmnet) satsning på 90-talet / sent 80-tal när Olof Johansson och Steffen Tangstad (senare Olof och Ronald Larsen) ledde boxningsprogrammen. Det var en gyllene era för boxningsfansen och en riktig storhetstid för boxningsälskare.

Före sociala medier verkligen hade slagit igenom. Före YouTube / Facebook / Instagram och Twitter. Internet fanns ju bara (på slutet) som en udda företeelse ute i periferin. ”Gammal-media” (Läs tidningar) regerade fortfarande, kvällstidningarna styrde och ställde som de ville. De var dom som bestämde vad det skulle skrivas om. Det var med andra ord väldigt lite skriverier om boxning, därför var herrar Johansson, Tangstad och Larsen helt unika på sin tid och ett välkommet inslag hos boxningsfolket. De åstadkom högtidsstunder och oförglömliga sändningar. Numera klassiska ögonblick. Olof och Steffens gäng levererade verkligen.

På vilket sätt var då det ”gamla gänget” bättre än dagens konstellation undrar ni kanske? Jo jag skall förklara den stora, avgörande skillnaden mellan de två, det som jag personligen har lagt märke till allra mest, och beklagar mig över en smula – och som är de nya gänget stora brist och tillkortakommande, är kort och gott pricksäkerhet och kontinuitet.

The old guys (Olof & Steffen & co) de följde, i princip, alla då aktiva svenska proffsboxare, på i stort sett alla galor. Inget lämnades åt slumpen. Stora som små shower bevakades. Det kunde vara så att Leif Keiski eller Michael Lindblad (för att ta två exempel) boxade på en mindre gala i amerikanska södern, då grejade dom rättigheterna till att sända den galan, eller i sämsta fall, bara svenskarnas matcher.

Tittarna fick således vara med på ”resan” från början till slut. Man gjorde sig besväret att följa alla de aktiva svenskar som var igång, och detta på ett närmast maniskt sätt. De var överallt där de boxade, ofta även på plats. I princip alla matcher med svenskintresse fångades upp. Det var ett ”heltäckande” tänk som genomsyrade den tidens satsning. Man var noggranna och hade kunnigt folk bakom kamerorna.

Med deras filosofi idag, hade vi naturligtvis fått ”Fightlife” (Kamran Kabinejad) och Fernström Promotions galor livesända på TV. Det hade varit en självklarhet. Och vi hade dessutom, naturligtvis, fått se Kennedy Katendes fight i USA nu på fredag.

Som det är nu får vi nöja oss med Team Sauerlands ”Nordic Fight Night-shower” (vilka förvisso är otroligt bra) och därtill utvalda shower (ibland med rätt märklig prioritering) från USA och England, ofta i Matchroom Promotions regi (också väldigt bra det bör poängteras).

Det är inte illa men vi hardcore-fans vi önskar att producenterna TV-folket hade lite mer känsla för det genuint ”blågula”. De boxare som inte tillhör Sauerland, och som går en annan väg, men som ändå är och har varit elitboxare som amatörer i Sverige och som skiftat över som proffs. De vill vi också se. Vi vill hänga med där också. Vi vill förstås se allt. Vi vill se våra hjältar.

Vi vill självklart att initierade människor av samma sort som Olof Johansson och Steffen Tangstad sköter urvalet av vad som skall sändas. Grabbar (eller tjejer) med fingertoppskänsla för vad boxningsfolket verkligen vill ha.

Magnus Dahlborn och Luis Lagerman är det definitivt inget fel på, den förstnämnde var ju för övrigt med på Olof Johansson och deras tid (bakom kameran) men det verkar som det nya gänget inte riktigt har resurserna eller kompetensen att förstå vad vi vill ha. ”We want it all” förstå det! Ta in det! Detta förstås sagt i all välmening, jag vill inte ”dissa” eller klaga på något, bara ge lite tips om hur det skulle kunna bli bättre. Att de satsas på boxningen är värt mycket. Det skall vi vårda. Men som med allt annat. Det kan bli bättre!

Teddy Stenmark (tstenmark@hotmail.com)

(På Fotot: TV-veteranen och boxningsoraklet Olof Johansson, idag verksam i Proboxningskommissionen)