Pustulosis Palmoplantaris

12506531_10156378366215641_1291438468_nUsch, tänker säkert många när man ser bilden ovan. Det ni skådar är den kroniska hudsjukdomen PPP, även kallad Pustulosis Palmoplantaris. En av oss fick denna diagnos satt för cirka 3 år sedan och en av oss har, enligt läkarna, 80% chans att drabbas (peppar, peppar ta i trä). PPP är en sjukdom ofta associerad till psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Kännetecknande för PPP är områden med rodnad, fjällning och pustler på handflator och fotsulor. PPP kan när det är som värst, vara både smärtsamt och handikappande. När sjukdomen är aktiv, och särskilt när nya pustler uppkommer, kliar det och känns ömt. Den torra, fjälliga och förtjockade huden är ömtålig. Sprickbildningar och ömhet kan göra det svårt att använda händerna på ett normalt sätt. PPP är ofta ett svårbehandlat tillstånd där sjukdomen ”lever sitt eget liv”, med omväxlande perioder av försämring och förbättring. 

Är det någon av er där ute som har samma sak? För tillfället, nu när det blivit så fruktansvärt kallt ute så har händerna blivit värre. Det blir alltid det så här års. Det är för jävligt rättare sagt. Morgon och kväll tas det medicin och under dagarna smörjer man händerna med mjukgörande som en galning (försöker iaf), men smärtan i händerna försvinner inte riktigt. Och det ibland ständiga kliandet. I dagsläget så har höger hand spruckit en del och det är inte så skönt. Tänk er ”paper cut känslan”, så känns det ungefär. Fingrarna känns även som vattenfyllda ballonger och det är svårt att sträcka och böja på dem. Blir det sämre så får det nog bli att göra en PUVA- behandling som är en typ av ljusbehandling. Det krävs tålamod och att man sköter sin behandling för att få kontroll på läget. Ibland slarvas det och då märker man det rätt snabbt och får skällning från doktorn. Så skärpning!

En del har frågat om det stör när man tränar som vi gör och speciellt när boxningshandskarna träs på över händerna. Svaret på den frågan är både ja och nej. Från början när man börjar svettas under passen så svider det en del faktiskt, inte så konstigt kanske, men sen när man väl är uppvärmd så tänker man inte på det. Ibland kan det vara svårt att spänna händerna ordentligt i handskarna, men annars så är det inga problem. Men nog pratat om händer och PPP. I snart två veckor har vi ju vilat från handskarna, förutom lite säck, så nu längtar vi till att få komma igång igen. PPP utslag eller inte, nu är vi redo! Klubben och passen är igång som vanligt igen, woohoo vad skoj!

Och en till rolig sak. Igår fick vi en julklapp av Micke på Fresh fitness vasastan:

12483343_10156378366210641_953774478_nChecka in snygga träningsväskorna! Dom är oerhört praktiska och man kan liksom göra den till en ryggsäck. Äntligen någon som fattat hur man vill ha sin träningsbag. Ibland vill man ju bara slänga den över axeln och ibland vill man ju slänga upp den på ryggen. Och nu kan vi ju det! Perfekt. Speciellt för oss som kånkar på träningsgrejer lite över allt. Så tusen tack Micke. Och förresten, ni som inte prövat några av fresh gymmen än, gör det! Vi kommer hänga både där och på Allstars nu fram över.

Until next time, stay golden! // Twinsen