Söndagsbrev till mina bloggläsare (18)

Anthony_yigit_7

Veckans hjälte är definitivt Anthony Yigit som såg grymt vass ut när han besegrade sin andre dansk på raken, Kim ”Golden Boy” Poulsen i danska Fredrikshamn på lördagskvällen. Det var inget snack, den f.d. OS-svensken greppade initiativet från start och dominerade matchen fullständigt fram till det oundvikliga slutet i rond 6 då den tuffe dansken dukade under (gick ner) för gott till följd av Yigits explosiva slagserier. Den kaxige Stockholmaren backade därmed upp sitt förhandssnack på presskonferensen och sände verkligen ut en signal till alla welterviktare där ute att han blir att räkna med framöver. Jag tror personligen att Anthony ”Can you Dig it?” Yigit är vår näste storboxare på proffsfronten, allt tyder på det. Det var Yigits 12:e seger på 13 matcher (han har en oavgjord). Superb insats!

Mariusz
Veckans jättetalang är 17 år fyllda, håller till i Stockholmsklubben, BK Dalen och har gjort 19 diplommatcher och 38 riktiga. Han heter Mariusz Gnasz är den regerande svenske juniormästaren i 75 kilo och året innan dito ungdomsmästare i klassen under (70 kg). Mariusz som har sina rötter i Polen (Gdansk), kom hit som nio-åring och har sedan boxningskarriären inleddes (spelade fotboll i Rågsveds IF före det) radat upp turneringssegrar i bland annat, Falken Cup, Sweden Box Cup (två gånger), mellansvenska mästerskapen, Hilleröd Cup och internationella Olaines Kauss-turneringen (Lettland). Tränare är Carlo Echegeray och Mariusz har varit mer eller mindre bofast i U & J-landslaget de senaste åren. Se Gnasz in action på klippen nedan från JSM (final) och en landslagsmatch mot en stark finländare!

Det var intressant att se en video (se nedan) att skådisen Holt McCallany (Fight Club, Gangster Squad, Three Kings o.s.v. ) engagerat sig i WBC:s ”retirement pension fund” för professionella boxare att falla tillbaka på efter karriärens slut. Se en intervju med den boxningsintresserade skådisen här undertill!

Jag håller verkligen med Boxing Channels (och Showtimes), Al Bernstein i hans videoblogg nyligen (se nedan) där han understryker det faktum att Wladimir Klitschkos ”stalker” Shannon Briggs (43) den senaste tiden, som på inget sätt förtjänat en chans idrottsligt (han tror man kan snacka sig fram till ett skott på VM-kronan) skall ignoreras, åtminstone innan han bevisar mot legitimt motstånd att han är värdig att kliva in mot världsmästaren.


SM_veckan
Jag såg tungviktsboxaren, Johnny IwersenSM-veckan i SVT (final i thaiboxnings-SM) i ett tufft final-uppgör förra helgen, spännande action var det men den kraftige BK Trim-fightern fick dessvärre ”stryka” på foten mot en stark motståndare. SM-silver och förhoppningsvis inget stukat själförtroende inför kommande matcher i den konventionella boxningsringen.

Björn Berges fråga angående ett ihärdigt ”rykte” (sägen??) :

Är det sant att Anders ”Lillen” Eklund under en träningssejour i Catskills, New York, hos legendariske tränaren, Cus D’Amato, sparrades med en ung Carl ”The Truth” Williams, golvade denne med en tung höger, varpå han kröp på alla fyra tillbaka till sin hörna, medan en 13-årig grabb vid namn, Mike Tyson (som sett det hela) applåderade svenskens bedrift. Är detta en vandringsskröna som inte är riktigt sann? Jag har nämligen hört olika versioner om Eklunds träningsläger hos D’Amato. Detta är en av dem. Vad de flesta av oss vet 100 procentigt är att han (Eklund) var där, och gjorde ett intryck. Någon som vet?

Klara_svensson

Jag gillar det faktum att det blivit lite av ett ordkrig i svensk media mellan, Mikaela Laurén och Klara Svensson. Det hela började med att Laurén liknade Svensson vid en ”flaggstång” i Expressen (läs här) med undertonen att hon skulle vara klent byggd. Den skånske världsboxaren kontrade med den syrliga kommentaren, ”hellre flaggstång än stolpskott”. Förhållandet dem emellan är kyligt på ungefär samma sätt som det var mellan Paolo Roberto och Armand Krajnc 2001. Det är som gjort för en spännand ”grudge-match” som potentiellt skulle kunna dra lite folk. Vad sägs om det Team Sauerland, skulle ni känna för att komma hit med ”Nordic Fight Night” för att arrangera en huvudmatch mellan dessa två ess? Jag tror att det skulle kunna bli succé!  (Foto: Klara Svensson).

Jag blev väldigt nyfiken på danske boxaren Dina Thorslund (född 1993) som snart debuterar som professionell boxare och som kommer att fightas på Team Vesters gala i Århus den 21:e mars. Är hon ett genuint framtidslöfte och blivande storboxare? Döm själva på klippet nedan!

Karlo_tabaghua_4
En av de mer anonyma proffsboxarna vi har ”ute på fältet” är Växjös tuffe welterviktare, Karlo Tabaghua som numera bor och boxar utifrån ”Belgien” (där han är licensierad). Karlo var i elden på sin nya ”hemmaplan” nyligen (31/1) men förlorade dessvärre på TKO8 mot en 34-årig belgare vid namn Cedric Tita. Så här skriver svenskaproffsboxningskommissionen.se om matchen:

”I Limburg, Belgien vann rekordmässigt relativt mediokre men hårdslående Cedric Tita (8-7-1/5 KO) den vakanta belgiska titeln i weltervikt genom att stoppa Växjö-boxaren Karlo Tabaghua, numera bosatt i Belgien och licensierad där. Karlo är efter tre raka nederlag i sin belgiska karriär blott en strimma av det fina löfte han en gång var. Hans record är nu (18-7/13 KO). Han hade en bra femte rond men var annars hela tiden under press och sänktes två gånger i åttonde ronden innan domaren bröt!”
(Foto: SPK)

Björn Berges fynd på webben:

Bruno_vs_eklund_poster

Mer nostalgi, ni som är gamla nog, minns ni det här? Eklund försvarade sitt EM-bälte på Wembley Arena 1985 mot muskulöse Bruno, SVT sände (och blev fällda i granskningsnämnden), med Bengt Grive och f.d. landslagsboxaren, Roger Andersson som kommentatorer (dock inte på den versionen nedan).

Hatton Boxing.tv publicerade nyligen en hyperintressant dokumentär ” The Upton Clan” på knappt 15 minuter om Upton bröderna (Paul, Sonny och Anthony) som alla tre tränas av legendariske Manchester-boxaren, Ricky ”Hitman” Hatton. Paul Upton född 1988 lätt mellanvikt (5-0, 1 KO), Anthony Upton, född 1992 lätt weltervikt, (7-0, 3 KO) och Sonny Upton född 1989 (4-2, 3 KO). Kolla in det videoklippet här nedan!

En reporter som skänkte mycket glädje

Bjarne_1

På 80 och 90-talet, före Internets intåg sprang jag mycket till välsorterade tidningskiosker och letade upp danska kvällstidningar före och efter (och ibland däremellan) stora galor (Mogens Palle/Anders Vester). Det var i stort sett den enda informationskällan för den boxningsintresserade på den tiden. Det var högtidsstunder för en boxningsfanatiker som undertecknad att läsa dessa reportage. En journalist (by-line) som jag alltid snubblade över och uppskattade mycket var Ekstra Bladets, Bjarne Nielsen (som kan ses på bilden ovan skaka tass med Big George Foreman). Han var alltid på plats på de stora Palle-galorna då det begav sig. Han skrev initierat och kunnigt. Ofta var rubrikerna skrikiga och inbjudande. Det var härligt att läsa hans alster. Ofta när jag själv reste till Danmark tittade jag mig omkring och undrade tyst ”var någonstans sitter Bjarne Nielsen mån tro?” (jag visste ju inte hur han såg ut, kände ju bara till namnet). Med dagens sociala medier finns det dock möjlighet att ta kontakt med de som tidigare var ”omöjliga” att nå. Jag gjorde slag i saken häromkvällen och kontaktade Bjarne som blivit lite till åren (fyller 67 i februari). Jag var mest nyfiken på om han hade haft någon boxningsbakgrund själv. ”Jag spelade basket i division 1 som 15-åring, och en hel del fotboll, men tränade även lite boxning (dock utan att gå match) i IK Sparta i Ålborg, där jag faktiskt golvade en landslagsboxare på sparring” säger han och tillägger att han alltid varit intresserad av boxning, och att Ålborg var ett starkt boxningsfäste när han växte upp. I nästan 40 år (39 år och 9 månader) arbetade han för Ekstra Bladet, som sportreporter , innan han tackades av. Han är nu pensionerad men på inget sätt glömd. Nyligen var han en av bara två journalister (den andre var Mogens Jacobsen) som fick en inbjudan till DABU:s 100-års-jubileum. Bjarne har på senare tid, med sorg i hjärtat noterat dansk boxnings nedgång rent publikmässigt, framför allt på amatörsidan, ”förr om åren drog ju de Jylländska mästerskapen fulla hus på semi och finalpassen, idag kan det vara så lite som 75 betalande” påpekar han med tillägget, att man numera i proffsboxningen ”piskar man upp intresset kollosalt på förhand, men sällan lever upp till det” – Team Sauerlands galor har haft katastrofalt dåliga tittarsiffror säger han. Vad är bra då undrar jag? Det finns några fina talanger hävdar han bestämt och nämner 14-årige U-EM-guldmedaljören Mahdi Jallaw, Dennis Ceylan och Abdul Khattab bland annat. Bjarne går fortfarande på så mycket boxning han kan. Intresset lever i allra högsta grad.

Paul Dempsey ”Boxing Tonight” fick nyligen en längre pratstund med Amir Khan som ju besegrade självaste, Devon Alexander på ”Lucia” (13/12) förra året. Kolla in intervjun på klippet nedan!

Boxing News publicerade nyligen en väldigt intressant artikel (läs här) om f.d. IBF-mästaren i supermellanvikt, Darrin ”Schoolboy” Van Horn som blev proffs redan i de tidiga tonåren (16) och som sedan avancerade snabbt upp i världstoppen och skapade rubriker för sina matcher med italienaren Gianfranco Rossi,  Iran ”The Blade” Barkley, och Robert Hines  (se fight nedan), en fascinerande boxare som lade handskarna på hyllan redan 1994.

Kampsport mot kampsport??

Jag blev lite arg och upprörd över att MMA-profilen, Simon Sköld tyckte det var utmärkt att använda proffsboxningen som ”slagträ” i debatten om MMA-sportens vara eller inte vara nyligen – han påpekade att ”hans” sport minsann inte var lika farlig som proffsboxningen (för att forskare hade kommit fram till att det inte är lika många slag mot huvudet). Det kanske är så, vad vet jag? Jag tänker inte gå emot forskargänget, vad jag dock värjer mig emot och direkt avskyr är när MMA-snubbar använder sig av en annan kampsport och pekar finger mot denna som ”varnande exempel”, vad är det för stil? Det är direkt oförskämt och osympatisk! Speciellt när denna ”folksport”, (som den nu har blivit) och som jag själv vurmar för och önskar all lycka och framgång (jag gillar MMA), de facto inte hade varit ett dugg intressant ur en åskådarperspektiv om inte ”boxningsmomentet” funnits med.

Andersbergs_cupen

Den 21-22 februari borde ni ta er ner till Halmstad och kolla in ”Andersbergscupen” (det är fri entré bara en sån sak), Halmstads Boxningssällskap arrangerar och man kan 100 procentigt säkert garantera fina boxningar. Varför inte?

Sebastian_broman

Jag läser på Facebook att unge lovande Sebastian Broman  nyligen varit i Danmark och poängbesegrat förra årets danska ungdomsmästare, Malte Kristensen med 3-0. Det var starkt gjort. Vad skall det bli av denne lysande ungdomsstjärnan med tiden?

Vesters Mars-Gala framskjuten!

Det var lite tråkigt att läsa på diverse danska webbsidor att Team Vesters proffsgala i Århus i mars månad blivit, i bästa fall, framflyttad till efter sommaren (de hoppas kunna göra den då). Varför den inte blir av är ett flertal orsaker säger promotorn men det faktum att de inte lyckades komma överrens med f.d. TV-partnern, TV2 är troligtvis en starkt bidragande orsak.

Randall_tex_cobb

Lite skryt (?)

Jag har fan-i-mig slängt iväg en ”Friend Request” på Facebook till ingen mindre än f.d. VM-boxaren i tungvikt och kultskådisen (Raising Arizona, Liar Liar m.fl.), Randall ”Tex” Cobb, och blivit accepterad. ”Holy shit” Vi är ”Fejan-polare” hajar ni? Det är så stort som det kan bli – snubben som Larry Holmes bankade på oavbrutet i 15 ronder 1982 i en VM-fight, och som efter att ha fått frågan (när matchen var över) om en eventuell returmatch var aktuell, svarade ”I don’t Think my fists can take that kind of abuse again”. En legend!