Söndagsbrev till mina bloggläsare (19)

Hampus_lilja 
”Prospect Watch”
(veckans talang) är lite speciell denna gång på så sätt att han är lite chansartad men jag väljer att bortse ifrån det eftersom han har en sådan intressant bakgrund. Det är nämligen så att när denne bloggare tog kontakt med Uddevalla BK:s Hampus Lilja (rankad 10 på den senaste Senior-listan i 64 kilos klassen) så hade han stora problem med sina axlar och var bokad för en operation. Huruvida en fortsättning av karriären var möjlig visste han inte till fullo (SM i Maj Månad var dock inte aktuellt vilket är lite trist). Men som sagt strunt i det så länge, vi tar hans bakgrund i alla fall. Hampus är född 1988, började att boxas när han var 12 och slutade sedan tvärt vid 15 efter att ha gått 2 diplommatcher och en ungdomsmatch. Sedan började han igen vid 24 års ålder och har i den ”nystarten” (som senior) radat upp 12 segrar efter 14 matcher. Han har vunnit Nybörjar-SM, Mellansvenska mästerskapen och ”King of the Ring” i Borås och har slagit duktige Robin Korhonen (se nedan), SM-3:an Hamza Barka och dessutom noterat en förlust till hårde Rasmus Broman (se nedan) som ju figurerat i denna spalten tidigare (men Hampus möter honom gärna igen säger han). Kolla in ett par matcher med Lilja här nedan!

Björn Berges Fynd på webben:

Jag fick ett mejl från min polare Björn Berge förra söndagen, det var kort och koncist, ”Jag har varit uppe sedan 06:00 och kollat in klassiska matcher i tungvikt från 80-talet, kolla in denna grym kvalitet!” (videon har ni nedan)

hellraiser_promotion_february
Förra helgen hölls det en gala i Hellraiser Promotions” regi på ”Camden Centre”, Kings Cross, London och på denna gala boxade en obesegrad tungviktare vid namn Dillian Whyte (26) sin 13:e match och tog sin 13:e seger, på KO i rond 2 – Ifilm London var där och filmade denne när han gjorde sig av med 34-årige brasilianaren, Marcelo Luiz Nascimento, kolla in fighten nedan och postern för galan ovan!

 Pontus_putte_karlsson
Supertalangen Pontus ”Putte” Karlsson (14)

Förra helgen snubblade jag över ett klipp från Sydsvenska Mästerskapen (som gick av stapeln nyligen) på denna turnerings bäste ungdomsboxare (han fick pris som det), Pontus ”Putte” Karlsson när han vann en match (semifinalen) på TKO i andra ronden. Videosnutten som jag delade och som nu ligger i tryggt förvar på denna bloggs Facebooksida, tog mig med storm, jag blev helt tagen av hur talangfull och begåvad han var. Han rörde sig som ett proffs och var sådär härligt hård och aggressiv som jag gillar. Jag var bara tvungen att få reda på mer om den här grabben. När jag växlar några ord med hans tränare i Göteborgs Team Box, Patrick Bogere får jag veta att Pontus är en seriös kille som tränar hårt (8 pass i veckan) och som siktar målmedvetet på att bli bäst i landet innan det här året är slut. Eftersom han är född 2000 så har han inte hunnit med så många riktiga matcher ännu (1 ungdomskamp som han har vunnit) men även 50 diplommatcher (övervägande segrar) och enligt Bogere även ett par s.k. ”drängekamper” i Danmark som han också har vunnit. Han började boxas som 9-åring i Kungälvs Boxningsklubb men har sedan ett år tillbaka växlat över till Göteborgs Team Box. Jag vill inte sätta alltför stor press på denna unga grabb men nog finns det skäl att spå en lysande framtid för honom i ringen, en blivande landslagsboxare.

Det var coolt att tidigt i veckan få ännu ett mess från Björn Berge som hade grävt fram en gala på YouTube från 1992 ( från Trump Taj Mahal i Atlantic City, New Jersey) där Michael Moorer mötte Bert Cooper om den vakanta WBO-titeln i tungvikt. Det snajsiga med detta klipp var att showen var komplett och har förmatcher med bland annat Gerald McClellan och Livingstone Bramble. Check it out nedan!

Pride_of_ Pittsburgh_3
Goosen Promotions
återvänder med en TV-sänd (i USA) gala ”The Pride of Pittsburgh III” på Showtime den 20:e februari med obesegrade welterviktaren Sammy Vasquez Jr (17-0, 13 KO) i huvudmatch (10 ronder) mot USA-baserade, Brooklyn, New York,  afrikanen, (Ghana), Emmanuel Lartei Lartey (33). Vad som adderar ännu mer spänning till showen är att f.d. IBF-mästaren i lättvikt, fast numera boxandes i lätt weltervikt, hemmaboxaren och lokale favoriten, Paul ”The Pittsburgh Kid” Spadafora (39 år) återvänder till ringen i en åttarondersmatch mot betydligt yngre Jake Giuriceo (29).

fulltraffen
Oskarhamns boxningsklubb
arrangerar galan ”Fullträffen” den 3:e april i ”Parken” i Oskarshamn där man utlovar boxning i världsklass. Det kostar lite grann i entré men det är helt säkert värt. Så här står det om eventet: ”Världsnamn som Anna Laurell Nash, Ida Lundblad, Agnes Alexiusson, supertalangerna Oliver och Felix Flodin från Vaggeryd samt hårdingen Alban Kuci från Tidaholm finns på plats för att möta det bästa motstånd Polen har att komma med”.

journeymen
Veckans Boktips

Jag fick ett spännande boktips av danske boxaren och promotorn Robert Larsen på Facebook häromdagen ”Journeymen” av Mark Turley. Vad den handlar om? Ja brittisk boxnings ryggrad skulle man kunna säga. De boxare som ofta ställer upp men sällan vinner. Så här skriver Amazon om verket:

”Journeymen tells a story that is often purposely ignored – that of the modern-day boxers who lose for a living. Far from huge purses and pay-per-view hype, the book lays bare the reality of the boxing business and the way it works in small-hall venues countrywide. October 2013 saw the 100th and final fight in the career of East London’s Johnny Greaves, remarkable in that he won only four contests. He took fights at short notice, facing young prospects with the implicit understanding that he was not there to win. Journeymen features in-depth interviews with Greaves and other men who have similarly served the fight game, including Kristian Laight (180 defeats), Jason Nesbitt (178) and Daniel Thorpe (113). Though sometimes dark, their tales reveal humour, wisdom and sporting pride: the journeymen eschew glamour, make the best of what they have and face the world with a smile and a wink.”

Box Nation sände nyligen en special med Paul Dempsey om ”The Eubank Clan” med fokus på Chris Eubank Jr och dennes kommande fight mot ryske WBA-mästaren, Dmitry Chudinov på ”O2 Arena (Millenium Dome)” den 28:e februari. Intressant program, kolla in det på klippet nedan (materialet är filmat på Amir Khans gym i Bolton).

Jag läste en intressant artikel i Boxing News (papperstidningen) nyligen som handlade om f.d. landslagsboxaren (USA) och proffset Augie Sanchez från Las Vegas som ju förlorade till ”Prince” Naseem Hamed i en VM-match om WBO-titeln för 15 år sedan (2000). Det intressanta med Sanchez som är av samma årskull som Floyd Mayweather Jr (född 1977) är att han är en av få (den senaste amerikanen) som de facto slagit Mayweather som amatör (de möttes fyra gånger och Sanchez vann en gång). Sanchez som numera tränar boxningsungdomar på ”Barry’s Boxing Gym” i Las Vegas förlorade bara 11 matcher av 186 som amatör. Se en utav Floyd & Augies matcher (US Olympic Trials 1996) här nedan!

I veckan som gick (den 11:e februari) var det exakt 25 år sedan som Mike Tyson (den oslagbare) överraskande nog noterade en legendarisk förlust till James ”Buster” Douglas i Tokyo (Tokyo Dome), med anledning av det känner jag att det är passande att infoga videon nedan i denna spalt (ett program av HBO med just den fighten som huvudämne). check it out!

Fotbollspelare behövde lite boxningstips

Jag blev lite road av att läsa på Aftonbladets sportsektion att professionelle fotbollspelaren Jordan Henderson (Liverpool) hade tränat boxning med Amir Khan på dennes gym. ””Det var riktigt bra att köra med @amirkingkhan i dag. En fantastisk man och det var bra att köra boxning med honom. Jag behöver en del tips efter att ha hamnat i en del tjafs”, skrev Henderson på Instagram häromdagen.

Champs_poster
Enligt filmsajten IMDB.com så släpps Bert Marcus boxningsdokumentär ”Champs” om Evander Holyfield, Mike Tyson och Bernard Hopkins den 13:e mars i USA. En rad boxningsintresserade skådespelare –  och förstås en drös kunniga boxningsmänniskor medverkar i filmen. En trailer för denna ”rulle” har i dagarna släppts på allas vårt YouTube. Kolla in den nedan!

Hikmat_2
Ett spännande möte mellan två Sverige- 2:or!

Precis när detta stycke skall publiceras nås jag av nyheten att Visbys landslagsboxare i 56 kg (rankad #2:a) Hikmat Azamov (se bild ovan) och Haninges dito i 52 kg (rankad# 2:a) Ali Rezai möttes på en tävling i Stockholm (i Djurgårdens nya lokal – invignings-gala). Visbys stolthet Azamov gick segrande ur den tuffa duellen med knappast möjliga marginal (2-1).

En Gävle-boxare med nyp!

Det har varit lite sus kring en viss Falken-boxare vid namn Anton Hellström som jag denna helg fick möjlighet att se ”in action” (delade ett klipp på denna bloggs Facebook-sida, fighten ligger där!) när han gjorde processen kort (TKO2) med Jonas Andersson, BK Köping på Falkens gala på ”Söders Fight Gym”. Ja, jag är svag för hårdslående gossar och Hellström var av sådan sort. Schyst!