Söndagsbrev till mina bloggläsare (20)

Mayweather_vs_pacquiao
”I am sick and tired of hearing news, rumors and nonsens about Pac-Man vs Mayweather, it’s not going to happen, end of story!”
Så skrev undertecknad på Twitter  så sent som den 16:e februari, förbannad, uppgiven, trött och urless på det faktum att Pac-Man och Mayweather inte kunde komma till skott och signera kontraktet. När nu matchen är ett faktum så måste den beredas lite plats här i bloggen. Bara det faktum att den skall äga rum och stilla fansens nyfikenhet gör den till en toppnyhet på alla boxningsforum världen över. Det är århundradets match. ”The fight we all have been waiting for” ÄNTLIGEN – 2:e maj smäller det!

Adam_chartoi
Vi fortsätter väl med veckans stjärnskott ”Prospect Watch” efter den goda nyheten. Han heter Adam Chartoi bor i Stockholmsförorten Trångsund,  är 17 år gammal och den yngsta av två extremt talangfulla bröder (brorsan heter Leon är 25 år och tillhör seniorlandslaget). Adam boxar numera för Hammarby och tränas av Joel Grandell. Tidigare har han boxats för Narva BK, Djurgården och Skarpnäcks BK. 38 riktiga matcher med i runda slängar 30 segrar har det blivit så här långt, lägg därtill ungefär 150 diplommatcher så förstår ni att grabben har rutin så det räcker. Fem gånger svensk diplommästare, 1 SUM-guld, 1 JSM-silver, 4 ungdomslandskamper och deltagande på Ungdoms-EM (kvartsfinalist), och Ungdoms-VM (åttondelfinalist) har det blivit. Han och sin äldre bror stammar från Ryssland och kom hit 2001, Adam spelade väldigt mycket fotboll innan boxningen tog över på allvar. En verklig ”coming man”!

Det skulle bli en biljett till större fighter (en VM-kamp kanske?) för 30-årige lätt mellanviktaren Brian Rose – matchen mot farlige amerikanen Carson Jones på ”Winters Garden” i Blackpool förra helgen men det tog slut snabbt, hur? Kolla in videoklippet nedan!

Marianne_ahlborg_2

Veckans raket

Att Sverige härbärgerar gott om talanger inom amatörboxningen på tjejfronten kan nog alla vi som följer boxningssporten vara överens om (det formligen dräller av dem). Jag fick ett tips nyligen om en synnerligen vass tjej från Trollhättan (Skoftebyns AIS) på väg upp. Hon heter Marianne Ahlborg, är född 1991, tränas av  Ove Karlsson och Mika Moisio och siktar handfast på att boxa till sig en landslagsplats. Säsongens stora mål är SM i Tidaholm i maj månad och där kommer hon bli farlig. 14 matcher har hon gjort och vunnit 12 utav dessa (match nummer 15 kommer nu denna helg på Anders Bergs Cupen i Halmstad säger hon). Trots att hon bara boxats i tre år så har hon radat upp meriter, Guld på Malmö Box Open 2014, Brons på Nybörjarmästerskapen 2014, Guld på Hilleröd Box Cup 2014 och Guld på Golden Girl Championchip 2015.

Foto: Erika Graham

Dina_thorslund

Veckans proffsdebutant

Jag fick snackat lite grann med danske boxaren Dina Thorslund (21) som alldeles snart växlar över till det professionella livet (på bilden ovan poserar hon med svenska esset, Klara Svensson efter en tuff sparring-runda nyligen). Den danske tjejen som boxat för  BK Tårnet 74 i Vordingborg (Själland) och sedan Struer AB (Jylland) har 39 matcher i ryggen som amatör – har blivit dansk juniormästarinna (U-19), och representerade Danmark på J-EM (U19). 2012 hade hon ett riktigt bra år då hon besegrade nationella mästare från både Irland, Belgien, Sverige, Norge och Danmark. Boxningen började hon med 2008, och nu så här i begynnelsen av 2015 vill hon tillföra ett nytt kapitel i sitt boxarliv. Enligt Boxrec.com är hon nu (när detta skrevs) inbokad för två proffsfighter varav den första avlöper i Hamburg den 28:e februari. Dinas viktklass är superbantamvikt. Jag passade på att fråga sparring-kollegan Klara Svensson vad hon tyckte om Dinas kvaliteter och möjligheter att lyckas som proffs och så här skrev Klara tillbaka i ett mail: ”Nu är Dina mindre än mig i storlek och går i en lägre viktklass så storleks skillnaden är ganska stor mellan oss. Men tycker att hon har all talang och potential för att lyckas som proffs. Reagerade på att hon hade bra tyngd i sina slag, hon är explosiv och har en bra stark mental vilja, håller tummarna för henne!”

Den här veckan löper norska stjärnboxaren, Cecilia Braekhus kontrakt med Team Sauerland ut uppger norsk media och Braekhus och Team Sauerland kommer att sätta sig ner och förhandla om ett nytt avtal. Norsk press spekulerar om miljonbelopp för norskan men det tyska stallet tiger förstås och vill hålla de ekonomiska detaljerna hemliga. De sticker inte under stol med att de gärna vill ha ”boxarsdrottningens” signatur på ett papper och en fortsättning. Hur det blir återstår att se, parterna säger sig inte ha någon brådska. Läs ett stycke om det här!  

Adressa.no i grannlandet, Norge hade en intressant artikel om de norska talangerna Anders Eggan (17) och Martin Larsen (18) tidigt i veckan, två boxningspolare som båda två har en OS-dröm som de siktar emot. Den förre är son till f.d. landslagsboxaren Öyvind Eggan –  Läs artikeln här!  

Beef_scott_tarver

”TWITTER-BEEF”
Björn Berge gjorde mig uppmärksam  att det faktiskt  har ju blossat upp en ”beef” (ett ordkrig) mellan tungviktarna, Antonio ”Magic Man” Tarver och Malik ScottTwitter. Lite ont blod som säkerligen kan resultera i ett möte dem två emellan. USA, världen och jag själv (skyldig!)  är ju förtjust i ”hatmatcher”– det adderar alltid lite grann till fighterna. Se ett klipp med Malik Scott där han kommenterar ordväxlingen med Tarver här nedan!

 NOSTALGI-GALA
Ibland är det schyst att bara luta sig tillbaka och njuta av en gammal klassisk ”Vegas-gala” från ”The good old Days” klippet nedan är från 1986 med bland annat Barry McGuigan vs Steve Cruz, Roberto Duran vs Robbie Sims och Thomas Hearns vs Mark Medal. Coolt är ordet!

Showtime
Jag läste på ”The Showtime Boxing Blog” att welterviktboxaren Sammy Vasquez gjort två turer till Irak som anställd inom amerikanska Armén (Nationalgardet) och överlevt dessa. Den hårdslående fightern från Monessen, Pennsylvania, gjorde en adekvat jämförelse mellan sina två yrkesbanor till skribenten Steve Farhood som är värd att ta i beaktande, “Here, maybe we get a black eye or a busted nose, but at the end of the night, we’re both going home.”. Det är ju inte konstigt om vissa arbetargrabbar från staterna inte tycker det är så märkvärdigt att ge sig in i traditionell ”nävkamp” mot betalning och sedan är tuffa som as, när deras alternativ är så mycket värre.

Svenske WSB-boxaren, Gabriel Richards förlorade ju dessvärre sin senaste match i ligan för sitt ”Puerto Rico Hurricanes” mot ”Astana Arlans” i Karaganda city Kazakstan 14:e februari när han förlorade mot hårde kazaken Vasiliy Levit på KO. Se hur det gick till – svenskens tapp flimrar förbi (sista matchen) i klippet nedan!

Trollhättan_boxning

Den sjätte mars arrangerar Skoftebyn AIS i Trollhättan boxningar i ”Granngården” (A-hallen), man kan bland annat spana in den klubbens stora framtidsnamn, Marianne Ahlborg (som är porträtterad i denna spalt), vad som ännu bättre är – om jag fattade det rätt – är att det är fritt inträde. Ett måste för alla boxningsintresserade i Trollhättan.

Edward_bjorklund

”A late bloomer”

Den vältränade snubben på bilden ovan är Ystad-proffset, Edward Björklund (1-0, 1 KO), superfjädervikt, och något av en ”late starter” inom boxningsgebitet, han började med boxning hos Armand Krajnc i Ystad Sportklubb 2009, och gjorde inte sin första amatörmatch förrän året efter 2010 30 år gammal (född 1980 är han). Totalt blev det ”bara” 20 matcher med linnet på (17 segrar), men han avancerade snabbt, från C-klass till A-klass (senior Elit) på bara 4 matcher och under den korta men framgångsrika karriären som amatör hann han med att bli Svensk Nybörjarmästare, finalist på Senior-SM, ta guld på Hvidovre Box-Cup (två gånger), Hilleröd Box Cup, ACBC och Öresunds-Cupen.

Boxing_tonight
”Boxing Tonight” (Paul Dempsey) har pratat med Shane McGuigan och Richie Woodhall om återstoden av februaris mest intressanta matcher, kolla in klippet här nedan!


Billy_liljeqvist
Dramatisk Englandsresa för Göteborg Team Box

Veckans Englandsresa med Patrik Bogere o Billy Liljeqvist (bilden),  Hampus Broman o Barez Abdi slutade i kaos. Efter Billys Match började någon panga på med en skarp pistol. Helt plötsligt blev en träffad en knivskuren. Massor av poliser och tävlingen avbröts. Det var en jättepublik. Våra boxare blev väl omhändertagna och var aldrig i fara. I vår sport kan allt hända, skriver klubben på sin Facebook-sida.

Juan_Manuel_maraquez

I Torsdags kväll släppte SKY Sports nyheten (läs här) att Matchroom Boxings Eddie Hearn pratar med Bob Arum om en match för Kell Brook mot mexikanske legendaren, Juan Manuel Marquez till sommaren, och tanken är att den 41-årige Pac-Man-besegraren skall komma till Brooks hemstad Sheffield, men det förutsätter förstås att Brook tar sig segrande igenom sitt VM-titelförsvar (IBF weltervikt) mot rumänske Ionut Dan Ion i Sheffield den 28:e mars. Och så behöver Hearn & c.o. punga ut med mycket, mycket pengar naturligtvis…
(Foto: SKY Sports)

SJallandska_masterskapen
Den sjätte mars (till den 8:e) så går klassiska ”Själländska Mästerskapen” i Danmark av stapeln i ”Idraetshuset” i Köpenhamn. En turnering och ett mästerskap de danska boxningsfansen skattar högt och som oftast bringar högklassig amatörboxning när mästarna koras.