Söndagsbrev till mina bloggläsare (23)

oscar_ahlin_9
Veckans KO

Den susade in på mexikanen Alvaro Gaonas haka i första ronden och det var ingen mindre än Stockholms egen ”Golden Boy”, Oscar Ahlin som levererade den i danske Ballerup på lördagskvällen. Oscar var snabb i vändningarna denna gång blott 2 minuter och 34 sekunder in på 1:a ronden behövdes sedan var det hela över, då hade Gaona varit i golvet två gånger, och det räckte för att övertyga, danske ringdomaren Sören  Saugmann att mexikanen hade fått nog och matchen bröts. Jag skulle vilja påstå att det var Ahlins finaste seger på länge. Oscar var ju till och med snabbare (några sekunder) än beryktade hårdingen och KO-specialisten David Lemieux från Kanada. Om ni mot förmodan inte såg Ahlins senaste viktoria på TV10 igår så kan ni göra det nu klippet finns här nedan! 


Otto_wallin_7
Tionde raka för ”Norrlands-Otto”

Sundsvalls proffsexport, Team Sauerlands, Otto Wallin var inte mycket sämre han, han kände på georgiern David Gegeshidze (33) i en rond sedan avslutade han matchen i säker stil och knep sin 10:e raka (8 KO) seger. Inte illa, kolla in hur det såg ut på YouTube-klippet nedan!

I huvudmatchen segrade danske supermellanviktaren Patrick Nielsen över amerikanske George ”Comanche Boy” Tahdooahnippah på TKO i rond åtta och knep sin 24:e proffsseger (på 25 matcher). Den första i nya viktklassen. Övriga resultat: Tim-Robin Lihaug vann över Slavisa Simeunovic, Tyskland på TKO 2, Dennis Ceylan vann på poäng över Dmitry Kirillov på poäng (10 ronder), Abdul Khattab vann över Mikheil Khutsishvili från Georgiern på poäng 6, Kai Robin Havnaa vann på TKO 4 över Patrick Linkert, Tyskland.

Claesson_vs_santos
Nyfiken på f.d. VM-boxaren Peter Claesson (46), Kungälv

”Jag tror att jag hann med dryga 130 matcher efter ett 40 tal diplom,  mängder av förluster” skriver f.d. landslagsboxaren Peter Claesson från Kungälv till undertecknad när jag ställer några spontana frågor om hans boxningskarriär, som nu är rätt avlägsen i tid, det var några år sedan så att säga (80/90-tal). Den duktige f.d. stilboxaren som vann SM-guld i lätt weltervikt 1993 och representerade Sverige på VM i Tammerfors samma år (dock utan att nå medaljstadiet), lägg därtill ett Ungdoms-SM-guld och ett Junior-dito 1985, och ett flertal uppdrag för landslag i samtliga ålderskategorier (pojk, ungdom, junior och senior) samt huvudmatchuppdrag på olika galor runt om i landet och nästan varje gång som Kungälv arrangerade förstås. Idag har den f.d. Kungälvs-fightern som till vardags jobbar i hamnen sedan 20 år tillbaka, nyligen återvänt till Kungälv där han nu bor igen efter något år i Eriksberg där han aldrig riktigt trivdes. Han tittar mycket på boxning och intresset finns kvar men är inte involverad i någon klubb även om intresse har funnits från klubbar i Göteborgs-området (Majorna, Hisingen, Kungälv o.s.v.) om att engagera honom som tränarkraft. Denne bloggare är ett par år yngre än Claesson men våra vägar korsades många gånger under det glada åttiotalet, vi sparrade ihop och boxade på samma galor och turneringar, vid ett tillfälle möttes vi faktiskt, som hetlevrade diplomboxare, stridslystna ungtuppar var vi, slagsmål blev det och matchen bröts. Någon blev diskad. Så var det med det.

Fotot: Peter Claesson mot blivande proffsstjärnan, Daniel Santos på VM i Tammerfors 1993  

roberto_bengtsson
En Hallänning på frammarsch

”Veckans Prospect” är fjäderviktare (57 kg), heter Roberto Bengtsson och kommer från Halmstad AIS, född 1999 är han och tillhör SBF:s elitgrupp, ungdomar (födda 1999-2000). Inte särskilt rutinerad ännu blott 11 matcher (6 segar) samt 14 diplommatcher (9 segrar) men har ändå visat framfötterna och slagit sig fram till SUM-final i klassen, där han dock gick bet (förlust på poäng) mot landslagets Samer Tabal, Hammarby IF. Denne Tabal har varit en ständig rival för den talangfulle Hallänningen, vid fyra tillfällen har de mötts och Stockholmaren har gått segrande ur deras möten varenda gång. Närmast en seger var Bengtsson vid Andersbergs-Cupen i år då det ”bara” blev 2-1 till Tabal. Rivaliteten dem emellan kommer säkert fortsätta upp i åldrarna och om Bengtsson kommer att ”krympa avståndet” det återstår att se.

Karsten_och_tyson

En fundering om dansk boxning

De själländska mästerskapen gick ju av stapeln nyligen, som ju så gott som alltid levererar fina matcher och solida mästare. När jag låg i soffan där hemma och gick igenom segrarna i denna anrika turnering ”föddes” en frågeställning som jag bara inte kunde ”ruska av mig”. Vilken region är starkast? Själland eller Jylland? Vilket mästerskap äger mest prestige? Hur hade det gått om mästarna från Själland (SABU) mött mästarna från Jylland (JABU) i en rak regionskamp? Jag ställde spörsmålet till min kollega och gode vän Karsten Harbo Hansen, skribent på Lionheart-Boxing.dk och förmodligen grannlandets mest entusiastiske boxningssupporter och så här svarade han i frågan: ”Svært at sige, men skal jeg være ærlig tror jeg de jyske vil står stærkest”

Fotot: En yngre Karsten Harbo Hansen med Mike Tyson 2001

Golden_gloves
New York Golden Gloves på Barclays Center

En av de mest anrika boxningstävlingarna i världen, ”New York Golden Gloves” (finalerna) den 88:e upplagan går av stapeln på  ”Barclays Center” i Brooklyn, New York onsdag och torsdag, 1:e respektive 2:e april och biljetter finns nu att köpa för den som befinner sig i ”The Big Apple” under de dagarna. Det är för övrigt samma turnering som svenske proffset, Naim Terbunja plockade hem för några år sedan – nämnde boxare gick ju sedan vidare och vann sensationellt nog även den nationella avdelningen (National Golden Gloves). Otroligt coolt.

Roger_pettersson
Slut för Pettersson i rutan!

Roger Pettersson skriver på sin hemsida att han gjorde sin sista sändning som boxningskommentator åt TV10 (Viasat) den 21 februari 2015. Trist att den flerfaldige f.d. SM-kungen nu lämnar TV-jobbet. Det har varit coolt att lyssna till honom under alla dessa år (han började på Eurosport 1997). Roger berättar i ett mail till undertecknad att han fortsättningsvis kommer att följa boxningen via TV-soffan, vilket han tycker är behagligt och kul. Han jobbar sedan ett tag som ”boxningstränare” åt olika företag (stora sådana som Nordea) och trivs med detta. Anledningen till att han slutar är att han jobbat alldeles för mycket de senaste åren. Roger blev pappa för något år sedan.

Usama_Aziz
Visste du detta om MMA-stjärnan och f.d. brottaren Usama ”Sami” Aziz?

Han gick ca 35 matcher i boxning (för Kristianstads BK och Angered BC ), var med på 5 st SM och kom 3:a alla gånger. Var rankad 1:a ett år i 71kg i Sverige, och gjorde 2 landskamper för Sverige. Som boxare mötte han bland annat Cliff Soukka, Naim Terbunja och Stephen Ablorh. En multitalang i kampsport som ni förstår och framför allt en väldigt sympatisk kille och god  förebild för kampsporten. Aziz har numera lagt MMA-handskar, boxningsditon och brottartrikån på hyllan. En nöjd ”idrottspensionär”.

Pac_man_vs Mayweather
PRESSKONFERENS PACQUIAO VS MAYWEATHER (VIDEO)

Den första gemensamma presskonferensen för supermötet mellan Manny Pacquiao och Floyd Mayweather den 2:e maj på MGM Grand i Las Vegas, avlöpte den gångna veckan (onsdag den 11/3) och Showtime Sports streamade pressmötet. Se det mest väsentliga här nedan!

Lilla_sportspegeln
Lilla Sportspegeln gästade Höllvikens Boxningsklubb

Ni har säkert hört det redan via ett flertal uppdateringar på sociala medier att skånska boxningsklubben Höllviken som har en mycket väl fungerande ungdomsverksamhet har haft finbesök av SVT:s ”Lilla Sportspegeln” och inslaget kommer att sändas på ”Barnkanalen” den 22:e mars. Läs ett stycke om besöket här! 

Dana_white
UFC-presidenten Dana White om Pac-Man vs Mayweather

MMA-sajten MMA-Weekly ställde frågan till UFC-presidenten, Dana White vem han trodde skulle gå segrande ur ”Århundradets boxningsfight” Manny Pacquiao vs Floyd Mayweather och Dana var kristallklar över utgången i nuläget. Lyssna (och se) vad han hade att säga på klippet nedan!

German_fight_news
Om ni diggar att följa vad som händer inom tysk kampsport kan jag rekommendera ”German Fight News” YouTube-kanal, där läggs det upp mängder med videoklipp, boxning, MMA, Thaiboxning, ja hela köret i princip. Länken har ni här!   

A_fighters_life
Före detta tungviksproffset från Kanada, George Chuvalo som bland annat mötte och gick tiden ut mot Muhammad Ali vid två tillfällen har kommit ut med en ”biografi” vid namn ”Chuvalo A fighter’s Life”, kanske kan vara något för nattduksbordet om ni har problem att sova. Boxningsjournalisten Jim Amato (ringsidereport.com) har recenserat boken, läs det omdömet här!  

Liam Neeson

Alla känner kanske inte till att irländske skådisen Liam Neeson var en duktig amatörboxare i tonåren (Irländsk ungdomsmästare). Nämnde skådis gästade Jimmy Kimmels talkshow nyligen och snackade då förstås boxning. Klippet har ni nedan!

 Björn Berges nostalgiska återblick

spinks_tangstad
Tar oss tillbaka till september 1986 då en viss norrman vid namn, Steffen Tangstad, europamästare i tungvikt vid tillfället gavs möjlighet att fightas om VM-titeln (IBF-titeln) i tungvikt mot ingen mindre än Michael Spinks (regerande mästare och linjär sådan i rakt nedstigande led). Det blev förstås boxningsfeber i Norge och Tangstad själv var smart nog att roffa åt sig TV-rättigheterna
(i Skandinavien) för fighten och gjorde sig en rejäl hacka. Steffen torskade på TKO i rond fyra och det såg ut exakt som klippet nedan visar (matchen i sin helhet). Läs även ett några år gammalt stycke (med video) om kampen i VG här!

 Jamie_fox
Jamie Fox snackar Mike Tyson-film i Power 105’s ”The Breakfast Club” Radio show

Det är ju tänkt att Jamie Fox skall porträttera Mike Tyson i en kommande film signerad Martin Scorsese om världsmästaren och i radioprogrammet Power 105’s ”The breakfast Club”  pratar han om just detta. Klicka in er på denna artikel ”Breitbart.com” läs stycket om Fox och lyssna till inslaget!
(Foto: IMDB.com)