Söndagsbrev till mina bloggläsare (39) – Chris Eubank Jr, Helena Falk, Tomas Acar, Ida och Agnes samt två nya tungviktsproffs

CHRIS EUBANK JR GJORDE SIG AV MED TONY JETER OCH BLICKAR FRAMÅT: 26-årige Interim-mästaren (WBA mellanvikt), Chris Eubank Jr gjorde processen kort med amerikanske Tony Jeter i Sheffield förra veckoslutet. Frågar ni undertecknad så kändes det som en ”miss-match” av guds nåde. Eubank den yngre var en alldeles för överlägsen boxare för den ålderstigne jänken ( 39 bast). Trist matchning. Nu väntar istället irländske Gary ”Spike” O’Sullivan som bara några dagar före Eubanks match mot Tony Jeter, På SKY Sports webbsida, kallade denne för en arrogant boxare som åker snålskjuts på sin berömde fars namn, ” han kommer att bli knockad av mig den 12:e december, och Eubank seniors utspel om att hans son är bättre än Gennady Golovkin är bara löjeväckande” hävdade ”Spike”.  O’ Sullivan är 31 år gammal (född 1984) och har bara förlorat en match på 23 matcher (22-1, 15 KO:s) och det var till Billy Joe Saunders 2013 på poäng (12 ronder). Är O’Sullivan ett hot mot Chris Eubank Jr? Döm själva, nedan har ni ett klipp från 2014 då den irländske tuffingen gör sig av med landsmannen, Anthony Fitzgerald.


IDA_lundblad_segerIDA LUNDBLAD VANN I SCHWEIZ:
Det blev hastigt och lustigt motståndsskifte för Ida Lundblad och Jelena Jelic på galan i Frenkendorf, Schweiz föregående helg kunde man i söndags läsa på Patrick Bogeres (tränare för Ida Lundblad) Facebooksida. Lundblad serverades Anais Kistler som skulle ha mött Jelic och Jelic fick Sandra Brügger, initialt ämnad för Ida om jag förstod det hela rätt. Lundblad vann i alla händelser med 3-0 över sin Schweiziska medan Jelic dessvärre fick notera ett nederlag (3-0) mot sin. Varför skiftet kom till stånd vet inte denne bloggare och det är dumt att spekulera men det känns uppenbart att Göteborgs-tjejen med rötterna i västgötska TIFA BC nu börjar göra sig ett namn på den internationella scenen och måhända är en boxare man vill undvika för sina främsta talanger. Vad vet jag? Grattis till Ida säger vi i alla händelser. Well done!

Helena_falkHELENA FALK FRAMGÅNGSRIK I CROSSFIT: Före detta Svenske mästarinnan i boxning, Helena Falk har ju mer eller mindre lagt den aktiva karriären som boxare på hyllan, hon säger förvisso att hon tränar boxning fortfarande och sparrar många duktiga boxare, såsom Mikaela Laurén och andra emellanåt, men är idag mer koncentrerad på sin andra sport, Crossfit där hon nyligen blev tvåa i en internationell tävling, FTL (Functional Training League) och har placerat sig som 5:a i grenens officiella VM-turnering för lag  (CrossFit HQ). När jag frågar Helena vilken sportgren som hon anser sig ha mest talang för, Boxning eller Crossfit, svarar hon tvärsäkert att det är boxningen med följande motivering: I boxning var jag bäst i Sverige och 3:a i Europa 2 gånger. I Crossfit har vi inget uttalat SM eftersom det inte finns en organisation, men jag är väl bland de 6-8 bästa i landet och ungefär 10-15 i Europa. Om man går på vad som kallas Open ( kvalet till motsvarande EM) där kom jag på 13:e plats i Europa i år. Inte illa får man säga och det bör väl tilläggas att den udda sportgrenen ”Crossfit” är en väldigt mångfacetterad sportgren med så skilda moment som tyngdlyftning, gymnastik och uthållighet –  det handlar  mycket om att vara jämn och inte ha svagheter skriver Helena till undertecknad i ett mess. Jag skall väl erkänna att jag är en fullständig novis på Crossfit som företeelse men har precis som de flesta andra idrottsintresserade människor i det här landet noterat trenden. Många håller på och blir som följd supertajta i sina kroppar (små muskelpaket), bra träning är det onekligen och respekt till Helena Falk som slagit sig fram där och gjort sig ett namn. Hon är fit, jag har sett bilderna. ”Holy shit !!”, Linda Hamilton i Terminator kan slänga sig i väggen!

tomas_acar_TOMAS ACAR LADE HANDSKARNA PÅ HYLLAN FÖR PENGARNAS SKULL: I slutet på 90-talet hade förortsklubben i Stockholm, Rinkeby International (och IF Linnéa ett tag) en fantastisk boxare vid namn Tomas Acar. Som junior var han en firad stjärna  med JSM-guld och landskamper, när han så tog klivet upp till seniornivå blev han snabbt en publikfavorit på de SM-turneringar han deltog i (jag vet för jag såg honom själv ett antal gånger). Jag minns att guldet gick honom förbi med en hårsmån vid  ett par tillfällen  – vilket var otroligt anmärkningsvärt (med tanke på hur bra han var). Jag kommer ihåg att både Michael Yikealo (bilden) och Cliff Soukka snuvade honom på det två år i jämna uppgörelser. Sedan fick han förstås sitt SM-tecken på seniornivå något år efter (kan ha varit 2000) och det kan ha blivit fler, det skall jag låta vara osagt. Hursomhelst så var denne Stockholms-grabb en fröjd att skåda i ringen, hård, teknisk och varierad med bra punch i båda nävarna. Vad hände då med honom? Varför blev han inte proffs? Jag bestämde mig för att kontakta honom och få reda på varför den lovande karriären så abrupt tog slut, och han var vänlig nog att svara på mina spörsmål. Han berättade att suget efter pengar avgjorde beslutet att avsluta karriären, och idag jobbar han 7 dagar i veckan, dels som fastighetsansvarig på ett företag som heter Castellum på vardagar och även som lagerarbetare på helger. ”Jag fick en del proffsanbud och min tränare tyckte att det var ett stort misstag att lägga handskarna på hyllan för en civil karriär men jag ville ha det så och då blev det så, men man vet aldrig, jag kanske börjar igen” säger den forne landslagsmannen med ett leende, som i veckan faktiskt (27/10) fyllde 37 år  – amatörkarriären nådde vägs ände för ungefär fyra år sedan. Acar var ju en av många mycket bra boxare i då hårdsatsande Rinkeby International. Det är ingen överdrift att säga att han gjorde avtryck i SM-historien.

ulsterETT VIKTIGT MÄSTERSKAP PÅ DEN ”GRÖNA ÖN”: Nu när Irland nyligen fick en världsmästare i 56-kilosboxaren, Michael Conlon kan det vara läge att hålla ögonen på den ”gröna ön” och vad som försiggår där. Ett event som har stor tyngd hos de irländska boxningsfansen är ”Ulster Boxing Championships” som avlöper på Bellinis Bar & Restaurang i Newry, Nordirland den 12:e november. Boxning är stort i Nordirland och många är de boxare som rönt framgångar i de professionella leden, och som har sina rötter på Irlands nordligaste del. Den kanske mest kända av dem alla är nuvarande tränaren, promotorn och f.d. WBA-mästaren i fjädervikt, Barry McGuigan som nuförtiden guidar en annan framgångsrik Ulster-fighter, IBF-mästaren i superbantamvikt, Carl Frampton från Belfast. Det formligen dräller av goda boxare från den regionen av Irland och traditionen är djupt rotad. Jag skall väl inte sticka under stol med att jag alltid fascinerats av den irländska kulturen – de karga miljöerna och de oftast väldigt prövade och hårdhudade individerna som befolkar den delen av världen. Jag kan rekommendera utmärkta långfilmen ”The Boxer” från 1997 med Daniel Day Lewis i huvudrollen som i mångt och mycket belyser den aspekten. Den rullen är för övrigt koreograferad av nämnde Barry McGuigan. Utmärkt atmosfär och känsla. Ojdå nu kom jag ifrån, själva kärnämnet men håll korpgluggarna öppna för mästerskapet ovan. Nordirländska boxare borgar i regel för kvalité.

ronda_rousey_thering_2BORDE RONDA ROUSEY VERKLIGEN FÅ PRYDA ”THE RINGS” OMSLAG?: Januarinumret av klassiska boxarblaskan, även kallad ”The Bible Of Boxing”, The Ring, har gjort det fatala misstaget att låta en MMA-tjej pryda omslaget av nästa års första utgåva. Förvisso världens främsta i sitt gebit men det är knappast förmildrande omständigheter i sammanhanget. Reaktionerna på detta spred sig förstås som en löpeld på sociala medier. De mest puritanska fansen var med all rätt upprörda (”pissed off”) – vad hade en MMA-stjärna där och göra? Speciellt eftersom just denna tös dessutom inte har någon som helst boxningsbakgrund – hon kommer från judo (tog brons på OS 2008). Man kan, om man verkligen hårdrar det, få till en boxningskoppling med att hon nu är aktuell med en match mot f.d. boxningsmästaren Holly Holm den 14:e november. När ”The Ring” officiellt finns på diskarna är väl den matchen överstökad, och allt pekar mot en Rousey-seger – på vilket sätt återstår att se, men om hon vinner övertygande på ”Strikes” (slag), KO/TKO, så är det väl någon sorts upprättelse för redaktörerna på den legendariska tidningen, men ändå inte, det är i alla händelser ett snedsteg att ha henne på omslaget. Personligen är jag inte direkt upprörd, mer förvånad faktiskt, och någonstans där ute (i Las Vegas kanske?) sitter UFC:s VD, Dana White och myser – på något sätt unnar jag honom inte det!

pierre_madsenEN NY BRIAN NIELSEN?: ”Jakten på en ny dansk Brian Nielsen är över, den 1, 90 meter långe ”hard-hittern” från Lyngby Bokseklub (10 km norr om Köpenhamn), Pierre Madsen är mannen som både har potentialen och den förödande slagkraften att axla den populäre ”bokse-bamsens” fallna mantel” skriver promotorduon, Brian Nielsen och Mogens Palle på sin webbsida om den 25-årige debutanten som kommer att växla över till proffslivet vid deras första gala i slutet av november. Stora ord om en boxare med blott 15 matcher i ryggen. Enligt artikeln på sidan så fick Palle & Brian tips från f.d. storboxaren Mark Hulström om Madsen och bad de två boxningslegendarerna att ta en titt på Lyngby-boxaren. De gillade vad de såg och bad honom skriva på. Jag är förstås tveksam till att den relativt orutinerade tungviktaren kommer att ha några större chanser att införfria sådana stora förväntningar men jag You-Tubade nämnde grabb och fann ett videoklipp från 2013 (Herlev Fight Night) där han mötte landsmannen, Anders Krog från Gladsaxe, och tog en titt, gör det ni också!

Tobias_SorigTUNGVIKTARE NUMMER TVÅ I NIELSEN OCH PALLES STALL: Sent i veckan, 30/10 publicerade promotorparet Nielsen & Palle ännu en pressrelease om en ny tungviktsdebutant i deras proffsboxningsstall och den som river av sig ”linnet” för gott när det drar ihop sig till gala för nämnda promotorduo är 26-årige tungviktaren Tobias Sørig från Ringsted och Sorø. Den tuffe dansken som i det civila är utbildad låssmed har sedan ett par år tillbaka en egen framgångsrik firma i bygg och låssmedsbranschen och har enligt releasen nu möjlighet (tid) att satsa på en karriär som proffsboxare. Som amatör har han enligt Brian & Palle, gått 22 matcher, vunnit 19 varav 13 på KO. ”Som boxare har jag alltid varit typen som hellre vill dö i ringen än lämna den som förlorare, jag har en vild energi inombords som jag ofta har lyckats att ta fram i avgörande situationer i ringen och som piskat mig fram till avgörande marginaler” säger det nyblivna proffset i pressutskicket. Hans förebild är Mike Tyson och det bådar ju gott för framtiden. Ett klipp med honom finns här undertill!

FONFARA_CLEVERLY_1310CHICAGO BRAWL MELLAN CLEVERLY OCH FONFARA: Nathan Cleverly f.d. WBO-mästare i lätt tungvikt och tuffe polacken Andrzej Fonfara kolliderade i en högintressant drabbning på ”UIC Pavilion” i Chicago, Illinois, USA den 16:e oktober. Fighten gick ut på Spike TV i USA och visade sig leva upp till förväntningarna. PBC (Premier Boxing Champions) lade för några dagar sedan ut den attraktiva lätt tungviktsmatchen om WBC:s Internationella titel på sin YouTube-kanal, vilket är en sällsynt pärla som jag inte vill undanhålla er här i ”Söndagsbrevet” kära läsare. Både Fonfara och Cleverly är beprövade gossar på VM-nivå och bjuder ofta på underhållande matcher. Detta ”krig” finner ni här undertill, check it out!

Agnes_alexiussonAGNES ALEXIUSSON BÄSTE SVENSK PÅ QUEENS CUP: Ett starkt svenskt landslag skickades ner till Queens Cup i Tyskland (28-31/10) men den här gången var det endast supertalangen, Agnes Alexiusson som lyckades bärga en medalj. När detta skrevs hade den skicklige Värnamo-tjejen vunnit hela tre matcher och slagit sig hela vägen till final (semin segrade hon med 2-1  över en duktig ryska). Ida Lundblad besegrade Schweiziskan Sandra Brugger med 2-1 men föll sedan i kvarten mot en tyska. Mellanviktsduon Anna Laurell och Love Holgersson vann båda två i första omgången, Laurell mot en polska och Holgersson mot en fransyska, men föll sedan i sina respektive kvartar. Lise Sandebjer (48 kg) Juliana Söderström  (51 kg) och Lina Skoghagen (69kg) lottades direkt till  kvartsfinal men föll där mot övermäktigt motstånd.  Endast Helena Envall (51 kg) tvingades notera nederlag i första omgången där hon förlorade till fransyskan Sara Ourahmoune. Det som är intressant med det blågula damlandslaget just nu är det faktum att vi har en osedvanligt stark representation i lättvikt och mellanvikt där det är knivskarp konkurrens om landslagsplatsen. Agnes Alexiusson och Ida Lundblad i lättvikt och förstås Love Holgersson och Anna Laurell i mellanvikt. De sistnämndas insatser på denna turnering (resultatmässigt) måste ha adderat ännu lite mer huvudbry för förbundskaptenen, och vad gäller striden mellan Lundblad och Alexiusson så knappade kanske, måhända, Värnamo-tjejen in en aning på det försprång Lundblad tillskansade sig i våras på SM då hon vann över henne.

Mikaela_f_spiritTIO UDDA FRÅGOR TILL VÄRLDSMÄSTARINNAN MIKAELA LAURÉN:
Fråga 1: Vilken Sport förutom Boxning & Simning tittar du allra helst på? Svar: Friidrott är en stor favorit
Fråga 2: Vilken TV-serie  gillade du som liten? Svar:  Dallas var en storfavorit och jag och pappa gjorde alltid köttbulls-mackor framför den serien, ett väldigt bra minne jag har!
Fråga 3: Om du var tvungen, vilken dokusåpa hade du helst deltagit i? Svar: Räknas Lets Dance som en dokusåpa hade jag nog valt den. Att få lära sig dansa vore fantastiskt kul.
Fråga 4: Vem av dina syskon tror du hade haft störst chanser att bli bra i boxning? Svar: Min bror Robert, han har alltid haft stor talang i allt han har provat på inom sport och var bl.a svensk ungdomsmästare i brottning en gång i tiden.
Fråga 5: Vilken är din absoluta favorit-film? Svar:  Måste väl säga Million dollar baby!
Fråga 6: Vilket var ditt favoritämne i skolan? Svar:  Idrott så klart!
Fråga 7: Är du en hund eller katt-människa? jag är absolut en hund människa men är uppvuxen med både hundar och katter i familjen.
Fråga 8: Vilket är ditt favorit-TV-program? Svar: TV 4 Morgon Nyheterna.
Fråga 9: Har du något smultronställe i Sverige du kan rekommendera? Svar:  Mitt egna smultronställe är min mammas hus vid Drevviken men det kan jag kanske inte rekommendera för andra, haha, så jag får väl säga mitt favoritfik Vurma nere vid Bergsundsstrand i Hornstull!
Fråga 10: Om du fick luncha med antingen Robert Aschberg eller Mikael Persbrandt, vem väljer du? Svar:  Kan man inte få en dubbeldate? Robert Aschberg är ju mycket mer sympatisk men jag skulle nog välja Persbrandt. Diggar hans badboy stil!