FREDAGS-SPALTEN (6) – Domaren och f.d. landslagsboxaren Stefan Nordin – Abdesslam Chabi (Q&A)

Vi som följde boxningen på 80-talet har allihop en klar minnesbild av Örebro-boxaren, Stefan Nordin. Han gjorde avtryck på oss alla skulle jag vilja påstå. Ett starkt minne som jag personligen har är när en ung Nordin, svettig och trött efter en väl genomförd USA-landskamp, mot blivande världsstjärnan (proffs), Kevin Kelley tråkigt nog hamnar på fel sida av ett 2-1 domslut och efteråt blir så arg att han kastar minnesplaketten i golvet och lämnar ringen i vredesmod. Osportsligt och dumdristigt tyckte nog många där och då men själva händelsen var nog ganska typisk för Stefan Nordin som boxare och idrottsman. En temperamentsfull fighter med en särpräglad vinnarskalle. Han var en slagskämpe utöver det vanliga och samtidigt tekniskt skolad från tidig ålder. Det var alltid speciellt när han gick i ringen. Han drog blickarna till sig och var ständigt en ”snackis” bland oss aktiva. Det pratades om allt möjligt, allt från de hyss hann stod för på landslagslägren, till de imponerande insatserna han gjorde ute på turneringarna. Kort och gott, Stefan var en färgstark boxare. Nu har han ju skiftat över till domarskrået där han är uppskattad och flitigt nyttjad internationellt. Vi skall prata båda rollerna i intervjun nedan. Läs och njut!

Stefan_Nordin_5Fråga: Jag vet ju att du startade tidigt med boxning, hur gammal var du när du började och hur många RM (Diplom-SM) vann du innan den ”Riktiga boxningen” tog fart?

Svar:  Jag var 8 år när jag började 24 kg vägde jag och alla var typ 10 kilo tyngre, jag vann inte en enda diplom-match på 2 år,  fick  varningar hela tiden p.g.a. hård boxning,  men vad gör man inte när man är 10 kilo lättare ? Jag Gick 125 diplommatcher,  2 -3 RM (Diplom-SM) fick jag med mig!

Fråga: Berätta gärna om dina meriter som ungdomsboxare och junior! Vad vann du under den perioden?

Svar: Som ungdomsboxare så har jag två SUM-segrar,  Ett finskt mästerskap ( öppna Mästerskap boxade för Jämse boxningsklubb, sökte dispens för att få vara med på JSM, jag var  med som 15- åring och vann finalen mot Jukka Limata från BK Örnen,  sedan vann jag ett JSM till som 16 åring och fick då inte boxa JSM någon mer gång p.g.a. två mästerskaps-vinster (så är ju reglerna).

Fråga: Vi minns alla hur svårt det var för vem som helst att komma förbi dubble EM-bronsmedaljören och SM-kungen, Jimmy Manyanja på SM under din tid. Var det han som stod i vägen för ditt SM-tecken på seniornivå, eller var det flera?

Svar: Ja det var han som jag mötte tre gånger på SM, vann dock mot honom vid  två tillfällen före SM!

Fråga: Hur många matcher blev det totalt och vad ser du som din främsta merit?

Svar: 125 diplom , 48 riktiga matcher med finsk startbok , 167 med svensk startbok min främsta merit var nog när jag slog Martin Krastef som var Junior världsmästare från Bulgarien!

Fråga: Vem är den mest meriterade boxaren du mött under karriären?

Svar: Det är nog Dieter Berg från DDR (Östtyskland) Europamästare , världsmästare , 2:a på OS ,, Sedan har jag ju mött några som gått och blivit proffs världsmästare!

Fråga: När slutade du och vem var din allra ”värsta” motståndare?

Svar: Avslutade min karriär 1996, och min värsta motståndare måste ha varit jag själv tror jag!

Fråga: Jag har förstått att du gjort lite karriär som domare internationellt efter den aktiva karriären? När började du med det och vilken status (grad) har du som referee nu (AIBA domare?) får du döma vad som helst?

Svar: Jag blev domare p.g.a. att jag ansåg att det var för många trötta domare som i inte gjorde sitt jobb , Startade  domarkarriären 1997 men började döma ordentligt efter att grabben blivit lite större, fick dock ett mindre avbrott 2002 p.g.a. mag- cancer , Nu har jag allt som man behöver för att få döma allt d.v.s. AOB, WSB & APB –  jag har statusen AIBA 3 stjärnig domare. Jag dömer AOB = vanlig boxning , WSB är proffs matcher för lag 5 ronder , APB är rena proffs matcher mellan 4-12 ronder.

Fråga: . Hur mycket reser du som domare om året?

Svar: Förra säsongen var jag och dömde 28 gånger utomlands, det är det som gör att jag inte hinner med att döma så mycket i Sverige tyvärr!

Fråga: Vem har träffat dig hårdast under karriären? berätta om din värsta mardrömsmotståndare!

Svar: Det var på en turnering nere i Tyskland tror jag , hade aldrig blivit nedslagen någon gång tidigare i en match och mötte en Italienare i första matchen och blev nedslagen två gånger i den fighten, men vinner , match två samma där,  två  gånger i golvet men segrar i kampen ändå, och väl i finalen skulle jag möta Tudor Tudor som vunnit sina båda matcher på KO och RSC , boxade mot honom gick i golvet, rejält  nedslagen,  där mindes  jag inte efter matchen hur det hade gått, om jag hade vunnit eller förlorat, (han var Junior världsmästare ), hittade inte till omklädningsrummet, så jag fick hjälp att hitta dit och efter turneringen så fick jag pris som bästa boxare.  Jag vann tydligen, märklig historia.

Fråga: Slutligen har du varit Örebro trogen i alla år? Bor du kvar där?

Svar: Jag har alltid varit min klubb trogen , har haft klubbar som velat betala för att jag skulle gå över men jag har alltid tyckt att vara trogen  klubben (BK Kelly i Örebro), det har varit viktigt för mig. Ja jag bor kvar där!

Fråga: Suveränt Stefan, tusen tack för ditt engagemang!

Svar: Tack själv, inga problem!

(Fotot: Juniorstjärnan Stefan Nordin – 80-tal)

DEONTAY WILDER ÄR MÄNSKLIG HAN OCKSÅ: Proffsvärldsmästaren i tungvikt (WBC), obesegrade amerikanen, Deontay Wilder (36-0, 35 KO), har ju farit fram i proffsringen som en furie och aldrig förlorat men det är oneklige lite svårare att behålla ett obesegrat facit som amatörboxare, det är ju vida känt. Wilder förlorade ju bland annat till italienaren Clemente Russo på OS i Peking 2008 och polacken Krzysztof Zimnoch på VM i Chicago 200. Snubblade över ett klipp på Facebook (se nedan) då tungviktskungen blev knockad av hårdföre ryssen Evgenyi Romanov i en match. Kolla in den här nedan!

Anni_ViantieHALLÅ DÄR ANNI VIANTIE FÄRSK FINSK MÄSTARE FRÅN STOCKHOLM!

Fråga: Hej Anni, jag noterade att du vann finska mästerskapen nyligen! Har du dubbelt finskt och svenskt medborgarskap? Skulle du potentiellt kunna boxas för finska landslaget?

Svar: Hejsan. Ja det stämmer, helt rätt. Nej jag har bara finsk medborgarskap. Har faktiskt boxats för finska landslaget ett år redan!

Fråga: Jasså, har du gjort många landskamper? Har du boxat tidigare på finska mästerskapen, och vilken klubb representerar du där borta?

Svar: Jag skulle ha haft min första i december, men Pernilla Gustavson kom aldrig. Jag representerar Rovaniemen Reipas, men tränar på Lahden Kaleva, finska mästerskapen har jag boxats på 2014 (brons) och 2015 (silver). Tredje gången gillt och nu är jag mästare!

Fråga: Skulle du säga att kvalitén på boxning är bättre, sämre, eller ungefär likadan som i Sverige?

Svar: I min viktklass 64 kg skulle jag säga att den är bättre. Allmänt är nivån kanske likadan!

Fråga: Får man fråga hur många matcher du har i den finska startboken och hur många i den svenska?

Svar: Jag tror jag har 6 i den svenska boken och 38 i den finska!

Fråga: Får du delta på SM efter att du segrat i de finska mästerskapen?

Svar: Jag vet inte faktiskt om jag får? Har ju svensk licens och så!

Fotnot: Den sista frågan var ett knepigt spörsmål som jag dock kände att man borde få ett svar på så jag bollade över frågan till förbundskapten Santiago Nieva som svarade på följande sätt om Annis möjlighet att få delta på SM:
Hej Teddy, förut gällde att man inte fick boxa på två nationella mästerskap samma kalenderår, men det står inget i reglerna om det. Dock ska man ha bott fast i Sverige i minst ett år.”

(Fotot: Anni Viantie flankerad av två finska boxare på årets mästerskap som hon vann)

COOL ARTIKEL OM CHRIS ALGIERI PÅ YAHOO SPORTS: Respekterade boxningsmurveln Kevin Iole författade ett synnerligen läsvärt stycke om proffsboxaren, Chris Algieri (ni vet mannen som mötte Manny Pacquiao i Macau, Kina november 2014). Varför är storyn så bra undrar ni kanske? Jo för att man får en god inblick i branschen och specifikt i det här fallet en bra överblick av just Chris karriär och hur han manövrerat sig fram till den position han har idag. Läs artikeln här!

TIOAbdesslam_Chabi SNABBA FRÅGOR TILL LANDSLAGSBOXAREN ABDESSLAM CHABI:

Fråga: När började du boxas och vad var det som fick dig att börja?

Svar: Jag började träna boxning när jag var 14 år gammal, för att jag behövde gå ner i vikt och hitta något som kunde hantera mitt temperament!

Fråga:  Hur många matcher har du gått så här långt och vad är dina främsta meriter?

Svar: Jag har gått cirka 40 matcher. Mina främsta meriter är väl JSM tvåa 2012, SM tvåa 2015, Guld på King Of the Ring 2015 & 2016, Silver på  Golden Gloves turneringen Serbien 2015.

Fråga: Vilka klubbar har du representerat och var bor du?

Svar: Tidigare Lunds BS och Malmö BC. Nu är jag bosatt i Växjö och representerar ATF Gym.

Fråga: Vilken är din naturliga viktklass och kommer du stanna i den?

Svar: Min naturliga viktklass för mig är lätt tungvikt (81kg) trivs väldigt bra och kommer stanna i den viktklassen ett tag!

Fråga: Jag vet ju att du boxat en del i landslaget på sistone, vilka är, tycker du, dina främsta konkurrenter om platsen i blågult?

Svar: Jag har inte så bra koll på det för att vara ärlig. Mitt jobb är att träna hårt och prestera bra på mina matcher.

Fråga: Vem har du som tränare och vilka sparrar du mest med i klubben?

Svar: Andrija Martic är min tränare och Jag sparrar med Shady och Karlo i klubben. Vi åker även och sparrar med boxare från andra klubbar i Sverige.

Fråga: Har du provat någon annan idrott än boxning tidigare?

Svar: Jag har Spelat basket när jag var yngre och även tränat andra kampsporter vid sidan av boxning.

Fråga: Hur skulle du beskriva dig själv som boxare?

Svar: En ödmjuk idrottare utanför ringen, innanför ringen gör jag allt som krävs för att vinna! Jag gillar att boxas offensivt och försöker bryta ner min motståndare!

Fråga: Vem har du haft som förebild? Vilka boxare har du gillat att titta på?

Svar: Jag har haft en del förebilder, finns så många att välja bland! Men de som jag främst kollar på just nu är Marco Antonio Barerra, Karlo Tabaghua och K1- legenden Badr Hari.

Fråga: Slutligen vad är dina mål för 2016? 

Svar: Mitt främsta mål är att vinna SM Guld! Sen skulle jag vilja tävla internationellt igen.

(Fotot: Abdesslam Chabi in action)

Felix_Fylking_2HISTORIEN KRING FELIX FYLKINGS UDDA PROFFSÄVENTYR: Felix Fylking (f.d. Sjösten), kommer ni ihåg honom? Visst, pappa är ju radio och TV-profilen, Gert Fylking, men det är inte för hans omsusade/omstridde och ibland kontroversielle farsa som vi boxningsfolk känner till honom utan istället för hans lovande boxningskarriär som bland annat inbringade ett SUM-guld och ett flertal landslagsuppdrag (U-17) internationellt i tonåren, med andra ord en oerhört talangfull boxare tidigt med en massa potential som dock inte riktigt togs till vara på helt och fullt. Karriären är nu sedan länge förbi /avslutad, och idag driver han ett relativt nyöppnat café på Kvarnholmen i Nacka (se bild), men det mest intressanta med denna Stockholmsgrabb som jag undrat länge över är hans korta och plötsliga proffssejour i Afrika (Uganda) 2009. Hur kom den till stånd, vad var historien bakom den? Jag frågade Felix själv i veckan och så här svarade han om det äventyret: 

”Ja det är korrekt, jag har gått en proffsmatch i Ugandas huvudstad Kampala. En riktigt härlig prodebut som jag trodde jag hade vunnit. Jag var då ensam i Uganda och hade två lokala killar i hörnan som jag hade känt ett par veckor. På läktaren fanns tusentals. Jag var den enda vita snubben där och det väckte mycket uppmärksamhet. Matchen gick 4 ronder och slutade oavgjort… Det finns en tidigare fight registrerad på Box Rec, tror att det är under namnet Felix Sosten till och med. Det var en uppvisning/sparring på en gala i Arua på gränsen till Kongo. Jag blev övertalad av min dåvarande tränare att ställa upp, även fast jag var otränad. Jag hade landat bara två dagar innan i Uganda , otränad, där jag skulle bo i månader och förbereda mig inför den nämnda matchen som slutade oavgjort. ”Uppvisningen” som slutade med att jag fick ohyggligt mycket stryk blev senare registrerad som en riktig match med domslut. Svenska Prokommissionen fick nys om detta och drog in min licens och hotade med böter, för att jag hade gått en match utan ”fightpermit”. Det var en riktig cirkus och allting kändes verkligen olyckligt. Jag lyckades lösa problemet med prokommisionen och fick tillbaka min licens då dom valde att tro på de fakta jag lade fram för dem.” (Foto: Felix Fylking  framför sitt Café i Nacka)

Paolo_roberto_2NOTERAT I VECKANS NYHETSFLÖDE:  Paolo Roberto tweetade i veckan att hans restaurangprojekt ”Panefresco.se” kommer att slå upp portarna i Göteborgska ”5:an” (Nordstan) framöver så se fram emot det, boxningsfrälsta ”Gastronomer” Italian food coming your way, Västkust-bor! Kontraktet på lokalen var tydligen påskrivet! Boxningsorganisationen WBC skrev nyligen i en release (vars syfte jag dessvärre glömt), att Robert De Niro de facto boxade tre riktiga amatörboxningsmatcher i Brooklyn, New York som förberedelser inför filmen ”Raging Bull” (1980), han vann två av dessa. Jag dubbelkollade påståendet på filmsajten ”IMDB.com” och det visade sig stämma. Det man undrar över är ju vad det var för snubbe som gav honom en omgång och vann? Den killen fick ju onekligen ett minne för livet. Det är mästerskapstätt den kommande helgen. ”Själländska Mästerskpen” i Danmark går av stapeln i Torebyhallen, på danska ”Lolland”. Norska Mästerskapen (seniorer) avlöper i Rostenhallen i Trondheim (Trym BK arrangerar), se deltagarlistan här! BONUSFAKTA: Inte för att det överhuvudtaget rör oss Nordbor men New Mexicos Junior Olympic Tournament avlöper även den denna helg på ”Los Lunas Middle School” i Los Lunas, New Mexico. Johnny Tapia territory!! Jag såg på Klara Svenssons Instagram att hon ägnade sig åt någon sorts ”über-jobbig” workout med vikt-väst i sand där hon gjorde ansträngande rusher (sprints). Det ser lovande ut inför säsongen våren/sommaren!