FREDAGS-SPALTEN (14) – Rickard Lundby – Bulldog – Jeanette Andersson – Marianne Ahlborg och Malin Hermansson

Jag tror att det var på Restaurang ”Trägårn” i Göteborg mot tyske Nico Schroeder som min respekt för Rickard Lundbys proffsäventyr växte ordentligt, den f.d. landslagsboxaren visade upp en helt ny sida av sig själv, en resolut, hård och kraftfull variant som var väldigt underhållande att se, och som jag spontant kände att jag inte hade sett ifrån honom tidigare. Jag hade nog dessförinnan inte gett honom tillräckligt med ”cred” som proffsboxare, han kändes initialt som en typisk förmatchboxare men i mitt tycke växte han några rejäla hack under den galan i Göteborg. Han förvandlades till en solid yrkesman och det var rätt anmärkningsvärt – tydligt för ögat, och jag tror att fler märkte av det. Det kändes som om han hade hittat rätt, hajat hela proffsprylen, och tuffat till sig avsevärt. Det såg bra ut, riktigt bra! Dessvärre tog ju aldrig proffssejouren fart på det sätt som jag och många med mig hade hoppats på efter fighten i Göteborg. En förlust mot skicklige norrmannen Andreas Evensen i Bröndbyhallen i Danmark  2008, (jag såg den matchen på plats),  grusade planerna rejält och  bromsade upp framfarten. När han sedan dessutom noterade ett nederlag på hemmaplan i Haninge året därpå mot letten Jevgenijs Kirillovs på TKO var äventyret över. 11 proffsfajter, 9 segrar, två förluster och en knockoutseger, stannade yrkesbiten på. Ett helt OK facit, men kanske förståeligt ändå att en fortsättning inte blev aktuell. Man har ju som bekant inte råd att förlora som proffs. Framgång föder framgång och motgångar (läs förluster) har ju direkt motsatt effekt, med facit i hand blev det kanske en för brant uppförsbacke för Lundby att klättra – proffskarriären blev rätt skaplig ändå trots allt, men hans amatörfacit kommer nog i efterhand, rent historiskt, betraktas som ett strå vassare. Meriterna där skäms nämligen inte för sig, SUM-guld,  2 SM-guld (senior),  åtskilliga SM-silver, 16 landskamper, ”Stor Grabb” och segrar över så starka namn som Majid Jelili, Patrick Bogere och Tarik Charafi på hemmaplan. SM-kungen Bashir Hassan stod förvisso ofta mest i vägen men fick sig ett flertal tuffa fighter till livs mot Rickard. Jag satte av lite tid för att fråga Lundby den yngre om hans tid inom boxningen och där efter – den utfrågningen finner ni här undertill

Fråga: När började du boxas och är din aktiva karriär avslutad?

Svar: Jag började boxas i början av 90-talet i Hammarby boxningsklubb på kocksgatan på söder, och min aktiva karriär är över sedan 2010.

Fråga:  Hur många matcher har du gjort?

Svar: Jag gjorde runt 150 amatörmatcher och 11 professionella matcher.

Fråga: Din pappa Ove ”Jätten” Lundby” är ju smått legendarisk i SM-sammanhang (med 8 SM-guld och massor av landskamper), har det varit pressande att gå i hans fotspår? 

Svar: Jag har aldrig känt att farsans karriär har varit någon press för mig, hans karriär har troligtvis till största delen bara varit till min fördel, det är i alla fall ingenting jag känt av!

Fråga: Vilka meriter skattar du högst?  

Svar: Jag ser nog mina två SM guld som de två främsta meriterna!

Fråga: Var bor du, vad har du för civilt yrke, och var är du uppvuxen? Har du familj o.s.v.? 

Svar: Jag är uppvuxen i Haninge utanför Sthlm, och har flyttat tillbaka efter några år på annan ort Bor där med mina två barn, en son på 7 och en dotter på 6 år. Nuförtiden är jag chef för ett bolag inom hörselvården och hjälper till en del i Tyresö kommun med hörselhjälpmedel, det är det som tar upp den allra största delen av min tid nuförtiden.

Fråga: Har du pysslat med andra idrotter? 

Svar: Jag har lirat lite hockey innan jag började med boxningen.

Fråga: Jag vet ju att innan du gick över till ”vanlig boxning” och fick stora framgångar som junior, senior och proffs så gick du en del diplommatcher, har du koll på ditt matchfacit i den åldern? Själv gick jag ett 20-tal diplommatcher förlorade aldrig och rodde hem ett Diplom-SM (RM hette det då), slår du det? 🙂

Svar: När det gäller diblomboxningen så blev det inte många matcher, jag tror det blev 10-11 st, men jag hann med 2 diplom SM guld i alla fall.

Fråga: Är du en boxningsnörd även utanför ringen, kollar du matcher, hänger du med? Är du intresserad?

Svar: Jag har blivit mer av en fightingnörd efter min egna karriär, kollar det mesta jag kommer över när det gäller proffsboxning o mma, amatörboxningen måste jag erkänna är jag sämre på att följa.

Fråga: Slutligen skulle du kunna berätta något ovanligt om dig själv som få känner till! 

Svar: Det skulle väl kunna vara att jag nuförtiden assisterar några MMA- killar med deras träning (stående fight). Hjälper dom med deras slag och boxningsteknik En av dom är Rostem Akman som vann EM guld i år i amatör-MMA, siktet är nu inställd på ett VM-guld i Las Vegas.

(Foto: Haninge BK)

Bulldog_boxningNY KAMPSPORTSKLUBB PÅ HISINGEN: Jag kom i samspråk med min gamle klubbkompis (RBK) Freddy Eliasson häromdagen och han nämnde då att Thorbjörnsson-bröderna (Johan & Michael) hade dragit igång en ny kampsportsklubb på Hisingen där boxning skulle ha en väsentlig roll. Jag hade inte hört ett smack om detta så jag blev naturligtvis nyfiken och kontaktade Johan för att få lite mer info. Så här berättade Thorbjörnsson om verksamheten: Jag är egentligen inte inblandad Teddy, men du vet hur det är, brorsan blir involverad ändå! Klubben heter ”Bulldog träningscenter” och ligger på Tagenevägen på Hisingen. Bulldog är absolut ingen renodlad boxningsklubb men möjligheten att lära sig boxas finns där. Klubben har skickat iväg tränare på utbildning hos Majid Jelili för att få rätt kunskap att dela med sig av. På Bulldog finns många träningsalternativ för att de ska passa de flesta. Det finns familjepass där tränare kör med barnen samtidigt som föräldrarna kör sina pass med sin tränare. Bulldog är en klubb där det alltid ska finnas utrymme för barnen. Om man absolut inte vill ha barn omkring sig så har man kommit till fel ställe. Klubben erbjuder pass med kampfys, boxning, kickboxning samt submission wrestling. På torsdagar är det barnfritt då det är yoga i lokalen, yogan har blivit väldigt uppskattad. På boxningstränarsidan finns Adel Alborzi, Jerry Nordh, Alexander Nordengren, Michael Thorbjörnson, Tiho Trogrlic samt Jimmie Björck. Naturligtvis åker jag och farsan på lite pass att hålla också mellan varven. Bulldog har blivit en härlig förening där alla blandas och alla behandlar varandra väl. Gamla förbundskaptenen för brottningslandslaget Frank Steen har också blivit en viktig person för klubben då han Marco Campopiano och Niklas Holmbergs fys-pass blivit oerhört uppskattade. Frank Steen var bl.a. med som förbundskapten när Mikael Ljungberg knep sitt OS guld i Sydney.

”JBarbie_7AG ÄLSKAR BOXNING” JEANETTE ”BARBIE” ANDERSSON GÖTEBORG: Jeanette Andersson är en 37-årig tvåbarnsmamma och mentalskötare till yrket som haft ett intresse för sport i många år och som snubblade in i kampsportsvärlden av en slump och blev frälst,  intresset har hon behållit sedan dess och verkligen vårdat. På boxningsfronten har hon varit aktiv i BK Fighter och varit matchmaker där och faktiskt satt ihop någon gala. Lägg därtill styrelseuppdrag i Hisingens BK  där hon även haft hand om diplomboxarna BK och jobbat tätt samman med i Göteborg smått ”legendariske” Kenneth Johansson, samt suttit i styrelsen för västsvenska boxningsförbundet. Barnen är 17 (sonen) respektive 8 (dottern) år gamla, båda två har testat kampsport. Grabben har provat (tränat), taikwondo, aikido, boxning och MMA och är väl mer eller mindre uppvuxen i kampsportslokaler, men tar det lugnt med sportande för närvarande och satsar just nu mest på studier. Dottern har tränat lite MMA men har mest kört balett och är för tillfället sugen på att testa cheerleading. På fritiden gillar Jeanette att träna (gymma – bygga muskler), motorcyklar, och sportbilar. ”Jag gillar adrenalinkickar och tänja på gränserna” säger hon när vi chattar på Facebook,  – och så älskar jag mina barn så klart, de betyder allt för mig!

Marianne_ahlborg_4HALLÅ DÄR MARIANNE AHLBORG TREA PÅ SENASTE SBF-RANKIEN:
Fråga: Hej Marianne, såg att du var rankad trea (rätta mig om jag har fel), hur är formen inför SM?
Svar: Det stämmer bra det! Formen känns bra, jag är redo för mitt andra SM!
Fråga: Har du haft bra sparring?
Svar: Den fronten har det väl varit sisådär med men jag har sparrat så mycket som det har gått. Fokus har legat på kondition.
Fråga: Löptränar du mycket eller har du någon annan träningspryl du kör?
Svar: Var faktiskt  iväg för ett par veckor sedan i Majorna och fick bra sparring med Lina Skoghagen för att återknyta till din föregående fråga, jo det blir mycket löpning, mestadels intervaller. Har Kört en del i roddmaskin och ”stak-maskin” också när vädret har svikit.
Fråga: Vilka tror du blir dina tuffaste konkurrenter på SM?
Svar: Svår fråga faktiskt. 69-klassen är riktigt jämn i år och det känns som att vad som helst kan hända. Detaljer kommer avgöra så som dagsformen!
Fråga: Lycka till säger jag då och än en gång grattis till den framskjutna placeringen på senaste rankinglistan!Svar: Tack så mycket det skall bli kul!

Malin_ShootfightingLANDSLAGSBOXAREN MALIN HERMANSSON DEBUTERADE I SHOOTFIGHTING:

26-årige landslagsboxaren Malin Hermansson (lättvikt/fjäder) som ju tog hem sitt första SM-guld i fjol och som nyligen bytte klubb från BK1925 i Karlstad till Örebro BK, gjorde ännu en tvärvändning i sportkarriären för ett tag sedan och provade på något nytt. Jag var tvungen att ställa de uppenbara frågorna, varför, hur var det, och hur gick det?

Fråga: Hej Malin, såg att du hade gjort debut i Shootfighting,  hur gick matchen, var gick den, vem mötte du och hur seriös är du i den nya sport- grenen? kommer du att växla över till det?

Svar: Ja precis, blev debut idag. Gick match på ”Escalate Challenge- galan” i Nyköping, vilket var skitkul, många matcher både Shootfighting & amatör mma och bra arrangerad gala. Mötte en tjej från Göteborg, Kim Amprazis, som varit med i Taekwondo landslaget, Flerfaldig svenskmästare mm. Så hon gillade att sparka å hålla distans. Jag vann på enhälligt domslut. Hon tog räkning i slutet av första ronden via slag&knän. Matchen blev mestadels stående, men kom ner lite på marken i andra ronden. Ja alltså mma/Shootfighting är lite av en nyförälskelse faktiskt. tycker att det är riktigt kul. I och med den här matchen kommer jag att lägga mer tid på det för att utvecklas. Boxningen finns kvar, de är ju min spets och ligger mig varmt om hjärtat. Sen får vi se hur de kommer se ut på tävlingsfronten framöver.

Badou_jack_vs_Lucian _ButeNÄRMAST PÅ VIAPLAY FIGHTING OCH STOCKHOLM VS ODESSA: Det som ”ligger för dörren” härnäst i proffsboxningssammanhang är förstås vår egen WBC-världsmästare i supermellanvikt, Badou Jack (nybliven farsa för övrigt – en flicka kom till världen i april månad) från Stockholm men nu boxande utifrån Las Vegas, Nevada, USA, som tar sig an f.d. IBF-mästaren och världsklassboxaren, Lucian Bute på ”DC Armory” i Washington DC denna helg (sänds på Viaplay 03:00 natten till söndag). På samma gala boxar IBF-mästaren, James DeGale mot farlige mexikanen Rogelio Medina, och tanken är väl att DeGale och Jack skall mötas i ringen vad det lider om båda två går segrande ur helgens bataljer. Spännande är det onekligen! Alla vi stackars satar som inte hade möjlighet att kolla in Stadskampen mellan Stockholm och Odessa (Ukraina) på ”Slagskeppet” i Kungliga Tennishallen den 23:e april har en klen tröst, inte mycket men ändå, i de fina YouTube-klipp signerade ”signaturen”, ”TD COOPERATIONS” som lades upp strax därefter och bestod i höjdpunkter från några av de bästa boxarna/deltagarna. Dessa var Stockholms: Dennis Kauffer (IF Linnéa), Alex Bwambale (Tensta BK) och Samer Tabal (Hammarby) mot höglassigt motstånd. Ukrainarna var av hårt virke och gav Stockholmarna några rejäla duster vilket ni kan se i de korta klipp som jag infogat här undertill. Kolla in fighterna!