FREDAGS-SPALTEN (26) – Skåneproffset Simon Henriksson – Stephanie Thour prisad i Växjö, ”Proffsplock” Malmö-debutanten Amir Mekky

Det är inte många svenska proffsboxare, om ens någon, som i blott sin femte proffsmatch får möjlighet att boxas på en i USA, nationellt TV-sänd VM gala (Jacobs vs Mora – Easter Jr vs Commey) signerad PBC  – Premiere Boxing Champions – det är få förunnat och lite av en speciell pryl som det 26-årige Skåne-proffset nu fått vara med om i lindan av sin karriär, och nu tar med sig i sin fortsatta strävan efter framgångar. Motståndaren i denna förmatch hette Erik Spring och var en lokal  (i Reading, Pennsylvania) favorit/ tuffing som dessvärre renderade honom hans första ”plump i protokollet”. Folk på plats menade dock att Simon gjorde en mycket bra match och satte avtryck. Han krigade sig igenom fighten på ett föredömligt sätt och samlade på sig obetalbar rutin och erfarenhet för framtiden. Jag är förstås bekant med vad Simon uträttat i ringen som boxare, men som med alla duktiga fighters, alltid nyfiken på dennes bakgrund och hur allt började. Henriksson var schysst nog att ställa upp på en exklusiv ”utfrågning” just för FREDAGS-SPALTEN, ta del av denna här nedan!

Fråga: Hej Simon, roligt att du ville ställa upp på denna intervjun, när började du boxas?

Svar: Jag började boxas när jag var 12 år gammal!

Fråga: Hur lång tid tog det från det att du stegade ner i träningslokalen till att du började tävla?

Svar: Jag utvecklades väldigt snabbt och hade ett enormt driv så jag gick min förste diplommatch redan efter 2-3 månader!

Fråga: Hur många diplommatcher blev det? Vann du Diplom-SM vid nåt tillfälle?

Svar: Tror att det blev ca 40 diplommatcher, jag fick 2 silver på diplom SM,  fick ofta minuspoäng gör att jag slog för hårt minns jag,  *smile”

Fråga: Sedan då när du blev 15 bast och fick börja gå ”riktiga matcher”  hur gick det då i SM-sammanhang?

Svar: På Ungdoms SM fick jag silver , två JSM brons och ett senior SM Silver.. Jag förstod tidigt att amatörboxning inte var något för mig, p.g.a. av poängen,  jag tyckte att boxningen blev feldömd alltför ofta, det blev mer som fäktning och man fick poäng för en massa petande, boxare kunde styra och skaka om sina motståndare rejält så de fick räkning , men så kunde man förlora på ”petandet” . Men jag boxades ca 70-75 riktiga matcher ändå och det var bra för rutinen idag!

Fråga: Var är du uppvuxen?

Svar: Jag är uppvuxen i en förort,  Lindängen i Malmö!

Fråga: Vilka klubbar blev det som amatör?

Svar: GAK Enighet, Malmö Muay Thai, Malmö Boxnings Center och Ystads Sportklubb så det var en del!

Fråga: Vem är den bäste boxare du mött under amatörtiden, och kan du berätta om din absolut skönaste seger före du blev proffs!

Svar: Den frågan var svår, jag har mött många danskar, engelsmän etc.. Men den klurigaste svenska boxaren jag stötte på var Claurence Goyeram. En av de bästa segrarna var mot Nurbo Bozan på Senior-SM!

Fråga: Har du varit duktig i någon annan idrott?

Svar: Jag provade på många olika sporter innan boxningen, men kände att kampsport var min grej, sedan jag började när jag var 13 år har jag inte provat något annat!

Fråga: En sista fråga bara, du förlorade ju din senaste match i USA men som jag förstod det var det en jämn match, var det ändå en positiv upplevelse och erfarenhet?

Svar: Ja förlusten på mitt record kommer alltid att störa mig.. Men har fått väldigt mycket lärdom rent mentalt. Har en helt annan inställning nu, så framöver  nu blir det inga mer förluster! Ja, att få boxas på Premier boxing Champions (PBC) är en upplevelse som jag alltid kommer bära med mig, publiken, atmosfären och det var inte den sista fighten på deras gala kan jag avslöja!

henriksson_1Namn: Simon Henriksson
Född: 1990
Bor: Malmö
Familj: Mamma och en syster, min Hund och alla mina närmsta vänner är min familj
Favoritboxare: Thomas Hearns , Mike Tyson och Keith Thurman
Käkar helst: Äter allt men Thai mat är min favorit
Det visste du inte om mig: Det finns inget jag döljer så länge man frågar
Proffsboxningsfacit: Fyra segrar och en förlust.
Viktklass: Super weltervikt
USA-debut som proffs: 9:e september 2016 – knapp poängförlust
Proffsdebut: 26:e april 2014 i Malmö


FIGHTWEEK-INTERVJU FRÅN SEPTEMBER:
Kolla in en intervju med Simon inför hans USA-debut som proffs mot Erik Spring i Pennsylvania i början av september här undertill!

 

steffi-thourSTEPHANIE THOUR BELÖNAD MED STIPENDIUM

Hallå där Växjö-boxaren, Stephanie Thour, jag hörde att du tilldelats ett fint stipendium, vad är det för ett pris du har fått,  och när skall du ta emot det och var?

Svar: Det är Tommy Svensson som delar ut ett stipendium varje år till den mest framgångsrika kille och framgångsrika tjejen i kommunen. När vet jag inte riktigt än. Det hade inte bestämt datum men någon gång i Oktober, November i samband med en stor match ska priset delas ut där det samtidigt bjuds det på mat innan och Tommy är närvarande,  stod det i min inbjudan!

Fråga: Det är ju inte bara för dina ypperliga framgångar i boxning du förärats detta pris utan du är ju, vilket kanske inte alla känner till, oerhört talangfull i tennis har jag fått veta, och vunnit JSM även i den sporten, när rodde du hem det SM-tecknet och vilken sport tror du att har du mest fallenhet för ?

Svar: Jag vann det nu i Augusti, tack så mycket! Ja, det är mycket att göra (många träningar). Jag vet faktiskt inte, det varierar lite gillar dem på olika sätt!

Fråga: Så du kör  boxning och tennis parallellt alltså? Får man fråga om du har någon medfödd påbrå via dina föräldrar rent idrottsmässigt?

Svar: Ja,  jag kör dem parallellt. Min pappa var väldigt duktig i fotboll och höll på med bland annat boxning, han har idrottat hela sitt liv så  jag har nog fått lite från honom kanske,  vet inte riktigt!

Fråga: Otroligt coolt, (imponerande), har du koll på hur många matcher du gått i boxning till dags dato, och hur många du vunnit?

Svar: Har gått 35, 36, 37 matcher kanske, har fyra, fem förluster tror jag!

Fråga: Stort grattis till utmärkelsen, och vad blir nästa stora grej med boxningen för dig?

Svar: Min nästa tävling är om två veckor ca i Tyskland med ungdom/junior landslaget!

Fotnot: För er som händelsevis läser denna blogg och inte är lika initierad om svensk boxning som undertecknad så är det på sin plats att förtälja lite om Stephanie Thours unika förtjänster inom boxningen, trots sin ringa ålder (född 1998) så har hon lyckats ta silver på Junior-VM 2015, brons på JEM 2015, dubbel Nordisk mästarinna (J) 2015/2016, och förstås svensk ungdomsmästarinna och junior-dito!

amirVECKANS  SUCCÉ-DEBUTANT NITTONÅRIGA AMIR MEKKY : Snacka om succé, det kan man verkligen säga om 19-åriga (född 1997) Malmö-boxaren, Amir Mekky från KFUM Fightzone som i den tuffa danska boxningsturneringen HSK Cup knep ett överraskande guld i 69 kilos klassen i sin kategori och detta med ingen matcherfarenhet överhuvudtaget. Den tekniskt skicklige och snabbe Skåne-grabben som har Palestinska rötter, är född i Danmark men uppvuxen i Malmö, stod för två storstilade insatser när han först besegrade Samer Said från Winning BC (även det en Malmö-klubb) med 2-1 efter ett poängavdrag, och sedan levererade en solid 3-0 vinst över isländaren, Saever Ingi Runarsson i finalen. Tränaren Luan Morina som coachar den färske Cup-segraren var mycket nöjd över sin adepts insats. ”Han gjorde två kanon-matcher” säger den f.d. proffsboxaren till ”FREDAGS-SPALTEN” och gör tummen upp. Även Morinas grabb Genti som boxar i lätt tungvikt var framgångsrik och segrade i sin final.

EN DAG MED ”KODIE” SIGNERAD FAJT.SE (VIDEO): Utmärkta Fajt.se (Emanuel Hendahl), har följt f.d. boxaren, och artisten, rapparen, Kaveh ”Kodie” Kabinejad under en dag där man får följa honom bland annat under en musikvideoinspelning och uppträdande när proffsboxaren Naim Terbunja fightas på Hovet. Kolla in det klippet här nedan!

skeete-v-singleton1PROFFSPLOCK FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN: Brittiska tabloiden ”The Sun” skriver (vilket även bekräftas av Frank Warren  själv på dennes webbsida) att Nigel Benns son och Conor Benns halvbror, 20-årige Harley Benn skrivit på ett 3-årigt kontrakt med Frank Warrens ”Queensberry Promotions”. Den unge Benn kommer att tränas av duon Dominic Negus och Lenny Butcher och kommer att göra sin debut på galan ”Boyz from the hood”  (Skeete vs Singleton) på Brentwood Centre den 25:e november (se poster här bredvid), och skall boxas i mellanvikt är det tänkt. Det har väl inte undgått någon att Adrian Granats promotor Erol Ceylan gått ut offentligt via en pressrelease och lovat ”Gäddan” ett titelförsvar på hemmaplan i Malmö i Februari. Så här skriver Ceylan i pressutskicket ”  ”There have been many requests to have Adrian fighting in his hometown. A lot of Swedish boxing fans are excited to have a world class heavyweight boxer from Sweden – a country where boxing has not been one of the major sports in the recent years – most likely due to the fact that professional boxing was prohibited during 1960 to 2007. But things are changing. Sweden today has a lot of great boxers, including one world champion (Badou Jack). Professional boxing is growing in Sweden for sure”. Mumma för svenska fans! Kanadensiske proffset (9-0) och f.d. olympiern Custio Clayton (29) är oktober månads ”nya ansikte” (New Faces) i The Ring, läs mer här! Eftersom Tyson Fury tvingades ge upp sin status som världsmästare p.g.a. medicinska orsaker så blev bland annat dennes WBO-titel vakant och den organisationen har nu utsett obesegrade amerikanen, Andy Ruiz (29-0, 19 KO:s) och obesegrade (21-0, 18 KO:s) Nya Zeeländaren Joseph Parker till att kämpa om det bältet, ettan (Parker) respektive trean (Ruiz) på WBO:s rankinglista i tungvikt. Man har kalkylerat med att #2:an Wladimir Klitschko troligtvis kommer att gå en annan väg. Vinnaren av Ruiz vs Parker  får sannolikt ta itu med David Haye efteråt. Påtänkt datum för Ruiz vs Parker är i skrivande stund, 10:e december.

sam_eggington_frankie-gavinPÅ VIAPLAY DETTA VECKOSLUT: Lördagen (22/10) bjuder bland annat på tuff gala från Sydafrika med danske cruiserviktaren, Micki Nielsen i huvudrollen mot Kevin Lerena från ”Emperors Palace”, Kempton Park i Gauteng, Sydafrika (20:00) och sist men inte minst titelfighten i weltervikt (WBC:s Internationella bälte) mellan Frankie Gavin och Sam Eggington plus en hel räcka lovande fighters på det programmet, eller vad sägs om Anthony Ogogo (11-0), Sean Davis (10-0), Sam Bowen (7-0), Lennox Clarke (13-0), Cori Gibbs (7-0) Khalid Yafai (19-0) och Ryan Kelly (6-0). Med reservation för ändringar i sista stund. ”Hur som haver” ett spännande gäng och som upplagt för fina insatser, (galan börjar 21:00). Don’t miss it folks!

Kolla in presskonferensen för nämnda show (Eggington vs Gavin) här undertill!