FREDAGS-SPALTEN (28) – Alexander ”Sasha” Lindgren (Q&A), Milica Natalia Avramovic, boxningsplock m.m.

Det finns få svenska amatörboxare som jag uppskattat lika mycket att se på i ringen som Stockholmaren, Alexander ”Sasha” Lindgren. Varför kanske ni undrar, jo av den enkla anledningen att det sällan blev några tråkiga matcher när han gick i ringen. Han var en tvättäkta ”crowdpleaser” – en sådan man inte ville missa! Många är de SM-bataljer som han utkämpat och som varit rena ”krigen” (holmgångar) och som sedan, snopet nog, gått emot honom poängmässigt när fighten varit över. Ofta tänkte man då, när man såg honom kriga som hårdast, att det ändå var lite märkligt att han inte hade åstadkommit mer än vad han gjort,  (blott 1 SM guld 1998).  Hjärta, blick och slagkraft kombinerades med en sjusärdeles tajming vad gäller undanmanövrar och defensivt arbete. Lägg därtill en ”aura” av ”hård förorts-grabb”. En kille man ville se live helt enkelt! Fighterna med honom på SM, turneringar och galor runtom i landet skapade allt som oftast ”snackisar” efteråt. Icke särskilt sällan var han dessutom inblandad i kvällens eller eftermiddagens bästa match när det begav sig. En verkligt fin ”ringkrigare” som nu förstås är pensionerad från den aktiva tiden men som idag är en uppskattad tränare, coach och ”poddare”. Jag fångade Alexander en vardag mitt i natten (vid halv-två snåret) på Facebook för ett intressant ”tjöt” om lite allt möjligt. Sasha var generös med  att dela med sig av detaljer, åsikter och erfarenheter. Jag led av en tillfällig ”sömnsvacka” just då och denna ”botades” effektivt av vårt prat och jag somnade gott efteråt. Läs denna utfrågning här nedan!      

Fråga: Hej Sasha har du lust att svara på lite frågor för denna blogg?

Svar: Ja, vad roligt! Självklart!

Fråga:  Jag är nyfiken på när du började boxas?

Svar: Min första match var kanske 1992!

Fråga: Hur många matcher har du boxats och vet du hur många som du vunnit av dessa på ett ungefär?

Svar: Jag gick 110 matcher och vann typ 75!

Fråga: Du har ju en brorsa också som var rätt duktig, är ni tvillingbröder?

Svar: Ja, han gick 43 matcher men slutade när han var 18, fick barn.

Fråga: Ja Christian heter han, eller hur? Var är ni uppvuxna någonstans?

Svar: Ja det stämmer, Christian. Vi är från början från Sollentuna men har gått i skolan fram och tillbaka i USA, När vi var 14 flyttade vi till Bredäng från Hawaii. Min familj bor på Hawaii,  Honolulu!

Fråga: Hawaii, det var ju otroligt coolt, Kan du berätta om din tuffaste match i karriären! Vem var det emot, och vad var dennes största kvaliteter?

Svar: Det var mot Fabricio Nieva, han  slog mycket, hade bra fantasi och var en underhållande boxare som bjöd på sig själv!

Fråga: Du är ju tränare numera, var kan man hitta dig? På vilket gym?

Svar: Jag finns på ”All Stars Training Center”  i Stockholm där jag instruerar och lär ut boxning ”Stående fight” bland annat till MMA-fighters!

Fråga: Kan du ge mig ett namn på en fighter, boxare eller MMA-fighter, som du tränar som är otroligt duktig och som vi bör hålla utkik efter framöver, ett riktigt löfte!

Svar: Ja, absolut,  Niklas Bäckström, han kommer bli vår nästa världsstjärna, och bröderna Teymur (Daniel och David ) förstås, riktigt duktiga. Det jag lär ut är framför allt att offensiv kommer från ett bra försvar,  blir man inte träffad kan man inte förlora,  Brukar också säga att man inte får glömma att ha roligt!

Fråga: När du var aktiv funderade du aldrig på en proffskarriär? Var det någonsin ett alternativ för dig? Jag tror du hade passat väldigt bra som det!

Svar: Absolut, det var min plan, men jag bantade nog bort min karriär, det fanns ju inget internet då och så hade man så dåligt med kunskap. Min stora dröm sedan barnsben var att bli världsmästare som proffs, men efter att jag vann SM 1998 så tröttnade jag allt mer och tränade sämre och sämre, jag var så trött på att banta och fick dessutom lite problem med hälsan, men fortsatte några år till eftersom jag ville nå mitt mål. Nu är jag tränare och trivs med det, jag vill bli den bästa tränaren genom tiderna! *smile*

Fråga: Kan du berätta vilka boxare och MMA-fighters du tränat förutom Nicklas Bäckström!

Svar: Jag har tränat, Badou Jack, Vatche Wartanian,  Daniel Teymur David Teymur, Papy Abedi, Fernando Gonzalez, stora delar av svenska eliten!

Fråga: Coolt gäng, vem av MMA-killarna skulle bli bra boxare tror du?

Svar: Allihop, dessa jag nämnde är typ boxare!

Fråga: Intressant, nu har det gått lite tid men jag vill ändå fråga, vad tyckte du om ”Gäddans” senaste match?

Svar: Bra att du nämnde det., det är så mycket ståhej kring honom, men skall jag vara ärlig så tycker jag att han är rätt dålig,  Rill var  dessutom en riktig sopa som var trött innan matchen började, visst ”Gäddan” vinner på KO och det är ju bra men, han har många tekniska brister,  det är liksom inte vackert, ingen känsla, o.s.v. !

Fråga: När vi ändå snackar tungviktare, jag gillar amerikanske tungviktaren Andy Ruiz, har du sett honom?

Svar: Det är några som skriver till oss på ”Ringhörnan” (podden) och tycker att han (”Gäddan”) är bäst Pound 4 pound o.s.v.  -skit jobbiga! Nej , jag har inte sett så mycket av honom, bara några klipp! Jag gillar han kubanen, Luis Ortiz (25-0, 22 KO.s)!

Fråga: Tack för pratstunden Sasha, keep up the good work!

Svar: Tack själv!

sasha_2Namn: Alexander ”Sasha” Lindgren
Född: 1976
Bor: Södermalm
Favoritsport vid sidan om boxningen: Fotboll
Yrke: Tränare (Boxning)
Svensk Mästare: 1998 – vikt då 60 kg – vikt nu 67 kg
Det visste du inte om mig: Jag har varit tillsammans med min tjej sedan jag var 18 och vi gifte oss efter 18 år.
Bonusfakta om Sasha: Är fast panelmedlem i boxningspodden ”Ringhörnan” med Vatche ”Senan” Wartanian, och Paul Nilssen  – är poddens stora ”färgklick” och går oftast tvärs emot sina polare rent åsiktsmässigt och säger vad han tycker.

MILES TELLER GÄSTADE JIMMY KIMMEL LIVE: Den 18:e november har den fantastiska berättelsen om ”The Pazmanian Devil”, Vinny Pazienza premiär i USA. Filmen ”Bleed For This” om den f.d. boxningsvärldsmästarn vars huvudroll innehas av Miles Teller tog lite tid att färdigställa men sägs vara en riktig höjdare med bra skådisar. Nyligen gästade huvudrollsinnehavaren, Miles Teller ”talkshowen” ”Jimmy Kimmel Live” – kolla in den intervjun här undertill samt ett reportage om den verklige Vinny Pazienza!

milica_2VECKANS LANDSLAGSBOXARE MILICA NATALIA AVRAMOVIC Q&A: Jag fick ett välkommet ”chatt-ögonblick med den mycket lovande Djugårdsboxaren Milica Natalia Avramovic  (18) som precis, när vi pratades vid, var högaktuell med ett J-landslagsuppdrag för Sverige i Queens Cup i Tyskland.  Jag kände att jag ville veta mer om denne talang som på kort tid slagit sig in i den yppersta Sverige-eliten som junior efter bara en handfull matcher. Läs vårt samtal här nedan och lär känna Milica lite mer!

Fråga: Läsarna och jag undrar, hur gammal du är, var du är uppvuxen,  hur många matcher du gjort? Hur många av dessa som du har vunnit och vilken din viktklass är?

Svar: Jag har precis fyllt 18 år och är uppvuxen i Serbien och Sverige. Jag kom till Sverige med min familj när jag var 3 år gammal. Jag har 14 matcher sammanlagt och vunnit 10 av dessa. Min viktklass är 57kg.

Fråga: Vilket år började du boxas? 

Svar: Jag började boxas 2012, för fyra år sedan!

Fråga: Vilken är din främsta merit så här långt?

Svar: Guldet på Nordiska Mästerskapen i år i Ale utanför Göteborg!

Fråga: Hur skulle du beskriva dig själv som boxare?

Svar: Teknisk distansboxare

Fråga: Har du tävlat i någon annan sportgren?

Svar: Nej, det har jag inte!

Fråga: Vem har du som tränare och vilken klubb boxas du för?

Svar: Jag boxas för Djurgårdens IF och mina tränare är Peter Kärrlander och Babacar Kamara!

Fråga: Kan du berätta om din skönaste seger, vem var det du mötte och hur vann du?

Svar: Det måste ha varit på Nordiska Mästerskapen. Jag kände mig stark och hade tränat på riktigt bra. Jag mötte Tilde från RBK i Göteborg!

Fråga:  Vilka är dina sparringpartners där du tränar, sparrar du även mot killar?

Svar: Jag sparras mycket mot Juliana då vi boxas i samma klubb men jag kör också mycket på IF Linnea med bl.a. Amanda Lundström , Itza, Katrin Norén .

Fråga: Hur tror du det går mellan Klara Svensson och Cecilia Braekhus?

Svar: Det kommer bli en riktigt bra fight tror jag!

Fråga: Kan du berätta något kul eller udda med dig som person!

Svar: Jag flyttade hemifrån när jag var 15 till Stockholm från Halmstad för att elitsatsa på boxningen.

milica_1Namn: Milica Natalia Avramovic
Född: 1998
Viktklass: 57 kg
Klubb: Djurgårdens IF
Bor: Stockholm
Började Boxas: 2012
Främsta Merit: Nordisk Juniormästare 2016
Från: Halmstad
Antal Matcher: 14 (10 segrar)
Tränaren Peter Kärrlander om Milica: ”Milli är en mycket teknisk boxare, en av våra mest lovande unga damboxare. Hon har bra blick och varierar sin boxning bra från distans till närkamp. Milli har också ett stort fighter hjärta.”

 (Foto: Linus Gustafsson)  


morgongavaRADIO UPPLAND UPPMÄRKSAMMADE MALENA HEDES INSATS I QUEENS CUP:

Det var roligt att Radio Uppland uppmärksammade Morgongåvas Malena Hede som ju tog silver i Queens Cup,  och, som av en tillfällighet, råkade jag var ledig/tillgänglig just den dagen så jag kunde lyssna på inslaget som var anspråkslöst och lite trevande men ändå kul. Malena berättade bland annat lite om upplevelsen i Tyskland, hur matchen (finalen) kändes,  och hur hon började intressera sig för boxning o.s.v. Vi fick bland annat veta att hon har en lättsam /avslappnad mållös inställning till boxningen och ser sporten mera som en livsstil, en ständigt fortgående ”resa” vars slut hon inte vill definiera, hon trivs med att ha boxningen i sin vardag, och berättade samtidigt att hon kommer att boxas på sin klubbs (Morgongåva BK) gala den 12:e november (se poster här bredvid). Hur gick det då för landslaget i övrigt på Queens Cup? Jo det blev guld till Steffi Thour och Helena Envall. Agnes Alexiusson, Juliana Söderström fick liksom Malena med sig silvermedaljer hem. Envall valdes för övrigt till turneringens bästa tekniker!

helenius_posterBOXNINGSPLOCK FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN: Populäre finske tungviktaren, Robert Helenius boxar igen på välbekanta ”Hartwall Arena” i Helsingfors den 17:e december, Helenius möter där rutinerade argentinaren (79 matcher), Gonzalo Omar Basile. Utöver den godbiten till fight så går finske lättviktaren Edis Tatli upp om EBU-bältet mot italienaren Manuel Lancia. Lägg därtill spännande matcher med obesegrade Niklas Rasanen (13-0) och tuffe superfjäderviktstjejen Eva Wahlstrom som tar sig an en obesegrad argentinska, Anahi Esther Sanchez (14-0, 6 KO.s). Tvåfaldige OS-medaljören (brons 2008 och brons 2012), Paddy Barnes, lätt flugvikt/ flugvikt, kommer att göra proffsdebut på ”Titanic Exhibition Centre” i Belfast den 5:e november (i morgon lördag när ni läser detta) och pålitliga Irish-Boxing.com rapporterade tidigt i veckan att den irländska amatörstjärnan som fyller 30 i april nästa år, kommer att möta 23-årige bulgaren Stefan Slavchev i en sexrondersmatch! Norske cruiserviktaren, Kai Robin Havnaa boxar förmatch till Giovanni De Carolis vs Tyron Zeuge (VM-match i supermellanvikt WBA) på ”MBS Arena” i Potsdam, Brandenburg, Tyskland denna helg (5/11) och den galan kommer att sändas på Viaplay. Den 19:e november kolliderar två av de bästa i branschen när VM-titlarna i lätt tungvikt (WBA/WBO/IBF) sätts på spel. Jag menar förstås drabbningen mellan Sergey Kovalev och Andre Ward. En fight som det snackats om mycket på sistone. Material, intervjuer, videos och artiklar strömmar ut på webben i parti och minut. FREDAGS-SPALTEN vill förstås inte vara sämre. Boxningsdyrkaren, Björn Berge från Norge tipsade mig om detta (se nedan), halvtimmeslånga reportage från HBO. Se och njut!