KORT OM BOXNING BLOGG – Jesse Ferguson från ”het potatis” till ingenting alls – Se honom mot Michael Dokes här!

KORT OM BOXNING BLOGG – Den 17:e oktober 1986 plockade danske ”demon-promotorn” Mogens Palle hit  (till Norden) högprofilerade amerikanske tungviktaren, Jesse ”The Boogieman / Thunder” Ferguson till Randers, Danmark, för att vara exakt, för ett möte med hans svenske tungvikts-ess, Anders ”Lillen” Eklund. Matchen gick tiden ut (8 ronder) och den blågule f.d. europamästaren kämpade till sig en knapp men helt OK poängseger.

Vad som inte direkt var känt, eller åtminstone inte blev någon ”snackis” bland fansen var att nämnde amerikan, Ferguson alltså, året innan hade spöat blivande världsmästaren James ”Buster” Douglas i  ESPN’s 1985 Young Heavyweight tournament (semifinalen), där han även eliminerade Richard Scott (första matchen) och i finalen Tony Anthony, vilket renderade honom en världsranking det året. ”The boogieman” var het ett tag!

Att Ferguson som ju gick obesegrad i sina 13 första matcher med bland annat en imponerande TKO-seger över farlige Reggie Gross tidigt i karriären, så småningom skulle få en ”törnbeströdd” karriär kantad av förluster men med ett rykte om sig som tuff ”trial-horse” och journeyman var inte direkt tanken i början av karriären, men det blev som det blev, och Ferguson stötte på några fantastiska boxare på den ”skumpiga” vägen mot, i princip ingenting alls.  Ett fruktlöst skott (förlust KO2) på Riddick Bowes WBA-titel i på RFK Stadium, Washington 1993 blev höjdpunkten. En överraskande seger över Ray Mercer samma år renderade honom den möjligheten.

Mest känd av dem alla förstås ”Iron” Mike Tyson som han kolliderade med några månader före Eklund-fighten 1986. Jesse delade även ring med följande giganter,  Oliver McCall, Ray Mercer, Frank Bruno, Larry Holmes, Alex Stewart, Tony Tubbs, Jeremy Williams och som ni kan se på klippet nedan, Michael Dokes.

(Uppslag till artikeln: Björn Berge)