KORT OM BOXNING – Ljungbys Ivan Simic jobbar med sitt stora intresse – ”Head Coach” i den lokala boxningsklubben

KORT OM BOXNING: Att få knega med det man tycker mest om är få förunnat. En man som de facto ”lever drömmen” är Team Ljungby Box  IF:s huvudtränare, Ivan Simic (39) som lever och verkar för sin boxningsklubb där han fungerar både som tränare och vaktmästare. Han startade sent med boxningen och axlade tränarrollen efter bara ett litet, försumbart, ”smakprov” som aktiv boxare (2 matcher). Som tränare har han dock förkovrat sig på kort tid och fått fram ett gäng duktiga boxare i klubben. Glöden som coach och tränare går inte att ta miste på och med tiden har han även knutit kontakter med flera av Sveriges mer namnkunniga tränarprofiler. Jag har varit nyfiken på Simic en längre tid och kontaktade honom helt fräckt nyligen på Facebook för en Q&A om livet som tränare. Denna utfrågning finner ni här nedan!   

Teddy: Hur gammal är du och vad har du för bakgrund inom boxningen? Hur många matcher? När började du boxas?

Ivan: Jag är 39år fyllda år. Jag har endast två matcher i bagaget som aktiv. Jag började med boxning när jag var runt 22 år. Började i Värnamo då det inte fanns någon klubb i vår by. Efter en tid så öppnade Hans Alm en klubb här i stan. Han var på den tiden tränare i Värnamo. Och efter en tids tjat från min tränare så ställde jag upp i två matcher. Mest för att se vad som krävdes av mig som boxare då jag var på väg in i rollen som tränare i klubben. Min debut kom i Angered ACBC turneringen. Jag trodde jag var redo men sanningen kunde inte ha varit längre bort. Matchen tog slut i andra ronden då min kondition inte hängde med ordentligt. Andra matchen gjorde jag 2006 ”Ljungby Fightnight”. Denna gången var jag mer förberedd och gick tiden ut. Det var en grymt jämn kamp men fick se mig slagen på poäng. Kort därefter så blev min tränare mycket sjuk och jag fick ett diskbråck. Jag fick ta över träningarna och kände att jag inte hann med att träna själv inför matcher och hålla träningen. Dessutom jobbade jag på ett tungt svetsjobb.

Teddy: Vad är din roll inom boxningen just nu?

Ivan: I nuläget är jag ”Head Coach” för Team Ljungby Box IF. Vi är en ganska nyöppnad förening i Ljungby. Vi har varit igång sedan 2014 i vår lokal.

Teddy: Ditt namn klingar lite serbiskt? Stämmer det? Är du född i Sverige?

Ivan: Det stämmer bra det,  mina föräldrar kommer från Serbien. Jag är dock född i Ljungby Sverige.

Teddy: Vad jobbar du med civilt? Hur hamnade du i boxningen?

Ivan: Jag är faktiskt anställd på Team Ljungby Box som tränare och vaktmästare. Jag började faktiskt min kampsportskarriär i Tae Kwon Do. Började redan som 9 åring. Höll på med det av och till i 10 år. Där efter så började jag ”gymma” en hel del, Och det var där jag träffade Hans, min tränare för första gången. När jag såg vad han gjorde med säcken så kände jag att detta var verkligen något riktigt tufft och brutalt. Så jag började åka med till Värnamo två gånger i veckan.

Teddy: Vem är den bäste boxare du tränat?

Ivan: Amelia Hall som jag tränade är den som gjort bäst ifrån sig. 3 SM guld i Diplom och 1 guld i Ungdomsboxning.

Teddy: Vilka boxningsmänniskor har påverkat dig och influerat dig som tränare?

Ivan: Någon som verkligen influerat mig är Ken Kvist i Höllvikens boxningsklubb. Han har varit ett stort stöd under alla åren och ett stort stöd när vi startade upp Team Ljungby Box IF.

Teddy: Vilket år blev du tränare?  Och i vilken klubb boxades du i som aktiv? Vilken viktklass? Mötte du något ”namn” (tuff boxare) under karriären?

Ivan: Började gå jämte min tränare 2004-2005. 2006 började jag hålla i träningarna helt själv.  Som aktiv boxades jag för Ljungby Boxningsklubb. Jag var lätt tungviktare (81kg). Min andra match var mot en redig tuffing från Kungälvs boxningsklubb. Tyvärr har jag glömt namnet på honom.

Teddy:  Har du några andra intressen vid sidan om boxningen?

Ivan: Boxningen tar upp det mesta av min tid. Men det händer att jag paddlar ut med min kanot och drar några kast med fiskespöt.

Teddy: Vilka är dina närmsta vänner inom boxningen?

Ivan: Har många vänner inom boxningen. Några som står mig varmt om hjärtat är Ken Kvist Höllviken, Jocke Berghult Höllviken, Daniel Magnusson Majorna GBG, Salim Abdulahad Ymer Borås.

Teddy: Slutligen var du aktiv i några andra sporter under uppväxten?

Ivan: Som ung så testade man på de mesta som fotboll Hockey tennis o.s.v. Något jag höll på med i flera år och även tävlade en hel del i var Tae Kwon Do som jag nämnde tidigare.

Namn: Ivan Simic
Född: I Sverige
Bor: I Ljungby Småland
Yrke: Head Coach Team Ljungby Box  IF
Familj: Mamma och syster
Det visste du inte om mig: Jag har inte Instagram
Favoritsport vid sidan om boxningen: Biljard
Favoritboxare: Roy Jones Jr
Favoritfilm (boxning): Ali med Will Smith och Hands Of Stone
Motto: Prestigelöst engagemang och samarbete
Favoritbok:  Zlatan
Musiksmak: Är allätare. Låter det bra så är jag med