Det finns en fördom om att boxare har mer problem med rättvisan än utövare av andra idrotter. Sanningen är snarare tvärt om, att boxningen blir en väg bort från det kriminella livet. Ett exempel på en person som kan tacka boxningen för mycket är Mikaela Laurén.

Mikaela Laurén, född 1976 i Enskede, är idag framför allt känd som boxare. Det var dock inom simning hon ursprungligen gjorde sig ett namn. 2004 slutade hon med simningen. I mars året därpå greps hon och hennes sambo, då polisen hittat stora mängder anabola steroider i deras bostad.

Enligt Lauréns försvarsadvokat i Stockholm erkände hon det brott hon anklagades för, och hon avtjänade 14 månader i fängelse. Under tiden i fängelset studerade hon bl.a. närings- och träningslära, och när hon släpptes i maj 2006 flyttade hon till USA, där hon tidigare tränat simning, för att arbeta som personlig tränare. Hon hade även en karriär som professionell boxare i sikte.

Boxaren Mikaela Laurén

Mikaela Laurén är idag 44 år gammal, och har flera gånger aviserat att hon ska lägga boxningshandskarna på hyllan. Men så har det inte blivit. Hösten 2019 mötte hon mexikanskan Paty Ramirez i en match i Göteborg, som hon också vann.

Laurén verkar helt enkelt ha svårt att hålla sig borta från boxningsringen. Kanske är det för att träningen i allmänhet, och boxningen i synnerhet, räddade henne för att gå under mentalt när hon satt i fängelse. Hon har dock i flera intervjuer sagt att hon är glad att hon greps och dömdes. 

– Fängelsetiden gav mig perspektiv, fick mig att uppskatta vardagliga saker. Som att kunna gå ut och springa längs vattnet när man känner för det. Alla borde sitta i fängelse nån gång och känna hur det känns.