Visste du att en frukt om dagen gör underverk för vår hälsa? Det som kaffe gör – nämligen att vi blir piggare – gör även frukt. Arbetsgivare som är måna om att deras personal ska kunna prestera, gör lika rätt i att erbjuda frukt under arbetsdagen, som kaffe på arbetstid. Och ännu bättre; frukt innehåller ju vitaminer som är ovärderliga särskilt under vinterhalvåret. Och alla arbetsgivare önskar sig ju en frisk personal, eller hur?

Frukt på jobbet?

Fruktkorg på jobbet – är det nåt att ha? Den frågan hörde jag för ett tag sedan av en medarbetare, som tyckte att frukt var onödigheter, och som inte alls förstod vad frukt på jobbet hade att göra. Frukt var för barn, ansåg personen. Men även om barnen har en fruktstund på dagis, för att de ska få mer energi , så mår även vuxna minst lika bra som barnen av att äta frukt varje dag.

Det har gjorts experiment med frukt versus kaffe på arbetsplatser av läkaren Michael Mosely som har lett flera TV-program som sändes på SVT för några år sedan. Han  och hans team valde ut en arbetsplats där de gjorde ett litet experiment. De valde en arbetsplats med personalen som hade arbetsuppgifter som krävde väldigt mycket koncentration. Ett ställe där de ritade kartor.

Vad experimentet gick ut på

Där serverade de salvia, frukt, godis och kaffe. En grupp fick bara socker och färgämnen = godis, en annan grupp fick bara kaffe – men inget socker i kaffet, en tredje grupp fick frukt och en fjärde grupp fick ett salvia blad att tugga på (mums…). Experimentet visade att de som fick kaffe eller frukt blev ungefär lika pigga. Godis gav en viss pigghet, men bara en liten stund. Det som gjorde personalen allra mest uppiggad av var salvia – men vem vill tugga på salvia?

Alltså, personalen blev minst lika pigga av frukt som av kaffe, men här finns en stor skillnad; det finns gott om vitaminer och andra nyttigheter som inte finns i kaffet. Ingen människa som regelbundet äter grönsaker och frukt är långvarigt sjuk. Om vi slutade äta bullar, chips, kakor och annat som är gott, och ersatte allt det med frukt och grönsaker, så lovar jag att alla som idag är sjuka, skulle bli bra mycket mer hälsosamma och friska. Inte helt och hållet friska, men friskare.