Debatten om boxningens faror fick ny fart efter att den amerikanska boxaren Patric Day dog efter knockouten i en match i Chicago i oktober 2019. Efter en slagserie i matchen hamnade Day i koma och efter fyra dagar på sjukhus gick han bort enbart 27 år gammal.

Med Days död kunde vi räkna fyra proffsboxare som har dött till följd av skador på fyra månaders tid under sensommaren och hösten 2019. Det här har lett till stora diskussioner om hur farlig boxning är för utövare.

Erik Skoglund tonar ner hysterin

Erik Skoglund är en svensk boxare som har gett sig in i debatten efter Patric Days död. Han menar att det finns andra idrotter där fler dör. Att boxningen får mer uppmärksamhet när någon skadar sig illa och dör beror på att fokusen just ligger på att slåss, menar han.

Kyrkogård

Kritik utan kunskap

Skoglund hör också till de som menar att folk som kritiserar boxningen som en farlig sport inte har tillräckligt med kunskap. Enligt Skoglund är det till och med så att boxning som sport faktiskt räddar liv.

Men det tycks ändå vara så att det finns ett intresse för mer kunskap inom boxningsvärlden. Mauricio Sulaiman är chef för World Boxing Council. Han menar att det är viktigt att reagera på de senaste månadernas dödsfall.

Enligt Sulaiman är det viktigt att förstå vad som inträffat och varför. Tidigare i höstas menade han att något helt klart händer. Och det kan även Skoglund hålla med om. Han säger bland annat att dagens boxare slår hårdare. En knockout idag är därmed inte samma sak som den var för tjugo år sedan.

En farlig sport

Något man inte kan komma ifrån är att det inte är ofarligt att slåss. Inte ens under kontrollerade former i en boxningsring. Debatten lär fortsätta och boxningsvärlden är skärrad efter Patric Days brutala död. Kanske kan den leda till förändringar som förhindrar liknande händelser i framtiden.